Pop-rock şi salsa, la World Music Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pop-rock şi salsa, la World Music Mamaia

Monden 27 Iulie 2009 / 00:00 483 accesări

Piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia a vibrat, în acest weekend, de acordurile formaţiilor invitate la cea de-a doua ediţie a Festivalului World Music Mamaia 2009. Manifestarea a fost organizată de Primăria Municipiului Constanţa şi Dynamic Art, în perioada 24 – 26 iulie, oferind publicului estival, trei seri la rînd, concerte de excepţie.

Evenimentul a debutat, vineri seară, cu show-ul formaţiei Varttina din Finlanda. Concertul celor trei artiste blonde, acompaniate de un grup de instrumentişti, a început la ora 21.00. Încă de la prima piesă, constănţenii şi turiştii aflaţi în zona de promenadă a Cazinoului s-au înghesuit să asiste la muzica tradiţională finlandeză, trupa impresionînd prin gama stilistă abordată, de la folclorul nordic pînă la pop-rock. Timp de o oră şi jumătate, în ciuda faptului că nu au înţeles versurile, cele aproximativ 500 de persoane care au asistat la concert au fost cucerite de ritmurile folclorice cu influenţe de pop-rock şi s-au manifestat prin dans. Artistele au interacţionat cu publicul şi au făcut apel la reprezentantele sexului frumos să arunce pe scenă… tricouri, pentru a le susţine mesajul ironic, dintr-una din melodiile abordate, mesaj adresat bărbaţilor care consideră că doar femeile sînt cele care ar trebui să spele haine. Nici toboşarul trupei Varttina nu s-a lăsat mai prejos, el demonstrîndu-şi, timp de zece minute, priceperea şi bătînd la tobe într-un ritm alert, în aplauzele publicului.

Prezent la eveniment, directorul Direcţiei Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, Petrică Munteanu, s-a arătat încîntat de faptul că festivalul s-a dovedit a fi un succes încă din prima seară şi că a avut mare priză la public. „Am adus ceva nou în România. Un astfel de eveniment are loc pentru prima dată la noi, nu s-a mai auzit, pînă acum, în Constanţa, o astfel de muzică”, a declarat Petrică Munteanu, care a mai menţionat că World Music şi-a atins scopul şi la ediţia din acest an.

Prima seară a acestui grandios eveniment multicultural s-a încheiat la ora 22.30, în aplauzele spectatorilor. Cele trei cîntăreţe au fost încîntate de entuziasmul cu care au fost primite şi au declarat, după concert, că „totul a fost fenomenal, iar publicul - de excepţie”. „Am cîntat despre bărbaţi în general şi despre cît de naivi sînt ei”, au spus, zîmbind, cîntăreţele. Concertul de vineri seară susţinut de Varttina s-a axat mai ales pe cîntece vesele, ritmate.

Seara de sîmbătă a fost rezervată muzicii salsa, printre cei prezenţi la eveniment numărîndu-se şi primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Direct din suburbiile Bogotei, trupa LA-33 a creat un show fascinant. Cu un stil propriu de salsa urbană, expresivă, cu vizibile influenţe de pop şi ska, cei trei solişti columbieni, acompaniaţi de zece instrumentişti, au strîns, în Piaţeta Cazinoului din Mamaia, un public numeros. De departe, cea mai apreciată piesă a formaţiei LA-33 a fost „Soledad”, publicul strigînd numele melodiei minute în şir şi creînd o stare de emoţie şi în rîndul artiştilor. Spre finalul concertului, unul dintre trompetişti şi-a scăpat instrumentul şi a dărîmat microfonul, motivînd, însă, şi de ce s-a... emoţionat: „Fetele sînt senzaţionale, fără îndoială. Numai fete frumoase, oriunde te uiţi! Seara a fost excepţională şi ne-am simţit minunat”.

La fel s-a simţit şi directorul Dynamic Art, Saviana Diamandi, orrganizator al evenimentului, alături de Primăria Constanţa. Aflată în mijlocul mulţimii care dansa pe muzica trupei LA-33, aceasta a declarat că este mîndră de succesul festivalului. „Salsa este o muzică specială, toată lumea se înghesuie să danseze pe ritmurile sale şi nu putem spune că ediţia de anul acesta a World Music a depăşit succesul de anul trecut, pentru că şi atunci publicul a fost numeros şi s-a simţit bine, la fel ca şi acum”, a concluzionat Saviana Diamandi. Duminică seară, pe scena în aer liber de la Cazinoul din staţiunea Mamaia a evoluat celebra trupă Astillero din Argentina, care a adus la malul mării ritmurile tangoului de anvangardă.

Concertele festivalului World Music reprezintă un punct de atracţie atît pentru tineri, cît şi pentru vîrstnici. Evenimentul împlineşte dorinţa unei naţiuni sau a unei etnii de afirmare şi de comunicare într-o lume globalizată, oferind muzică tradiţională cu influenţe de pop şi rock. Cea de-a doua ediţie a Festivalului World Music a delectat publicul estival cu un cocktail muzical rafinat, în care pasiunea ritmurilor de salsa şi muzica tradiţională finlandeză s-au îmbinat senzaţional, într-un eveniment care a atras, în fiecare seară, sute de constănţeni şi turişti.



12