Cancelarul german, Angela Merkel, a înregistrat o creştere a popularităţii sale faţă de luna trecută, atingând cel mai mare procent de susţinere din acest an, dar popularitatea coaliţiei conservatoare rămâne neschimbată, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri. Potrivit unui sondaj realizat de institutul de monitorizare Forsa, Merkel ar putea obţine 50% din voturi în cazul unor alegeri generale ipotetice, în timp ce contracandidatul său, Sigmar Gabriel, din partidul Social-Democrat (SPD), ar înregistra doar 13%. Faţă de luna trecută, popularitatea lui Merkel a crescut cu două procente, în condiţiile în care sondajul este publicat înainte de alegerile de duminică, organizate în trei landuri din ţară. Însă popularitatea coaliţiei conservatoare, formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) a lui Horst Seehofer, din Bavaria, a rămas neschimbată, înregistrând un procent de 35%, în timp ce susţinerea faţă de SPD a scăzut cu un procent, la 23%. Partidul populist anti-imigraţie Alternative für Deutschland (AfD), care, potrivit sondajelor, va obţine rezultate bune în alegerile de duminică organizate în landurile Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat, Saxonia-Anhalt, a înregistrat o creştere în sondaje cu 10%.
Merkel a fost criticată, în nenumărate rânduri, chiar şi de partenerii de coaliţie precum premierul Bavariei, Horst Seehofer, pentru politica deschisă faţă de imigranţi, responsabilă de numărul-record de 1,1 milioane de solicitări de azil înregistrate în ţară în 2015.
Între timp, Macedonia şi-a închis complet graniţa pentru imigranţii clandestini, după ce Slovenia şi Serbia au anunţat impunerea de noi restricţii în ceea ce priveşte accesul acestora pe teritoriul lor, a declarat, miercuri, un ofiţer de poliţie, pentru Reuters. Potrivit Ministerului de Interne din Macedonia, niciun imigrant nu a intrat marţi din Grecia pe teritoriul acestei ţări. Macedonia a introdus, duminică, măsuri suplimentare la frontiera cu Grecia, permiţând doar tranzitul refugiaţilor care vin din zone unde în mod clar este război. Spre exemplu, conform autorităţilor elene, Macedonia permitea trecerea refugiaţilor din regiunea siriană Alep, dar nu a celor care locuiesc în Damasc (Siria) sau în Bagdad (Irak). În urmă cu aproximativ două săptămâni, Macedonia a impus alte restricţii la frontiera cu Grecia, permiţând doar trecerea refugiaţilor din Siria şi Irak. Din cauza restricţiilor, 13.000 - 14.000 de imigranţi extracomunitari care încearcă să ajungă în Occident sunt blocaţi în nordul Greciei.
Citește și:
Angela Merkel ține cu Hillary Clinton
Imigranți înecați în largul Turciei
Circa 13.000 de refugiaţi vor să treacă granița Greciei cu Macedonia
Angela Merkel, apel la europeni să respecte angajamentele cu privire la refugiați