• Previziuni pentru 2011 • Populaţia planetei va depăşi şapte miliarde de oameni, anul acesta, şi, potrivit estimărilor ONU, la jumătatea acestui secol pe Terra vor trăi nouă miliarde de oameni. Unii experţi sunt de părere că, în ritmul actual de creştere a populaţiei globale, planeta va ajunge în pragul colapsului, deşi tot mai mulţi susţin că nu este vorba de o problemă de suprapopulare, ci mai degrabă de un consum tot mai intens al resurselor naturale, care sunt limitate. Între cei care readuc în discuţie, în prezent, vechile teorii ale lui Thomas Malthus se numără şi Fundaţia pentru Populaţia Mondială. În tratatul său din 1798, Thomas Malthus avertiza că populaţia creşte mai repede decât resursele şi, din acest motiv, vor izbucni războaie, epidemii şi foamete.
Într-un raport prezentat la Hanovra, Fundaţia pentru Populaţia Mondială a amintit că în fiecare secundă se nasc 2,6 copii şi a subliniat că 82% din această populaţie trăieşte în ţări în curs de dezvoltare, iar Africa este ţara cu cel mai mare ritm de creştere demografică. Se prognozează că populaţia africană va ajunge la două miliarde către 2050, dublu faţă de 2010. Sărăcia din Africa subsahariană s-ar reduce cu o cincime dacă s-ar putea evita sarcinile nedorite. Directoarea fundaţiei, Renate Bähr, merge chiar mai departe: „Astăzi, 75 de milioane de femei din ţările emergente au sarcini nedorite deoarece nu au informaţii despre contracepţie. Dacă vrem să luptăm împotriva sărăciei, trebuie să evităm aceste sarcini”. Datele demografice arată deopotrivă că ritmul de creştere a populaţiei mondiale s-a redus cu peste 40% din anii 1970 ai secolului trecut, Europa fiind continentul în care se înregistrează cele mai mari scăderi demografice.
Grânarul planetei. Terenurile agricole din Europa de Sud şi cele din Africa de Nord vor fi distruse din cauza secetei sau a inundaţiilor, în timp ce Rusia va deveni o superputere economică, deoarece zăpezile şi gheţurile din preerii se vor topi. Citatul din cotidianul britanic „The Guardian“ pare un verset din Nostradamus, dar nu este decât o previziune a oamenilor de ştiinţă britanici, care, la rugămintea jurnaliştilor de la „The Guardian”, au răspuns, în funcţie de domeniile lor de activitate, unei întrebări provocatoare despre cum va arăta lumea în 2035. Biologi, medici, ingineri, meteorologi, nutriţionişti sau programatori din Marea Britanie au încercat la începutul acestui an, pe baza statistcilor ori a studiilor de specialitate, să prevadă soarta omenirii pe o perioadă de peste 20 de ani, până în 2035. Potrivit părerilor exprimate de cercetători, încălzirea globală va rămâne în continuare o problemă deosebit de spinoasă, iar schimbările climatice vor continua să bulverseze Terra şi peste 20 de ani, efectele resimţindu-se mai ales în sectorul alimentar.
Specialiştii britanici susţin că va fi eradicată malaria şi că va fi descoperit în sfârşit vaccinul anti-SIDA. Din punct de vedere geopolitic, lumea în 2035 va fi divizată între influenţa americanilor, care va fi resimţită din Europa până în Asia de Sud, trecând prin Orientul Mijlociu, şi cea a chinezilor care se vor extinde din Asia până în Africa. Cea mai populată ţară din Europa va fi Marea Britanie, care, de altfel, va ajunge şi cea mai bogată, acest lucru fiind posibil în urma unei revolte populare faţă de sistemul financiar actual.