Populaţia R.Moldova vrea înapoi în URSS

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Populaţia R.Moldova vrea înapoi în URSS

Externe 09 Decembrie 2009 / 00:00 453 accesări

Aproape jumătate din populaţia R.Moldova ar vota în favoarea revenirii la Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, URSS. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru ca R.Moldova să redevină parte a URSS, aproape 44% ar vota pentru şi doar 30% împotrivă. Cei 60 de ani de apartenenţă la URSS îşi lasă încă amprenta asupra oamenilor de rând. Cum era de aşteptat, majoritatea consideră că situaţia din domeniul social şi economic era mai bună în perioada respectivă, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), cel mai cunoscut sondaj din R.Moldova, prezentate marţi la Chişinău. Circa 40% ar dori reconstituirea URSS şi a sistemului socialist, iar ceva mai mult de 32% sunt împotrivă. Aproape 50% din cei intervievaţi au declarat că regretă destrămarea URSS, iar aproape o treime au dat un răspuns negativ. Dintre cei care regretă, peste 25% au acest sentiment pentru că în perioada URSS era mai uşor de trăit, alţii pentru că aveau locuri de muncă, sau pentru că puteau călători liber în ţările URSS. 48% consideră destrămarea URSS ca fiind un lucru negativ, iar ceva mai mult de o pătrime, pozitiv. Peste 51% consideră că destrămarea a avut un impact negativ asupra dezvoltării R.Moldova, şi doar 22% consideră că aceasta a avut un impact pozitiv.

Oamenii duc dorul cel mai mult modului în care le erau asigurate locurile de muncă. Astfel, 68% din cei intervievaţi consideră că era mai bine atunci şi doar 10% cred că este mai bine acum. Peste 55% consideră că atunci se asigurau mai bine ordinea în ţară, dar şi asistenţa medicală, iar 57% cred că atunci era mai bine asigurat nivelul de trai. Peste 36% din cei intervievaţi au declarat că în perioada URSS erau mai bine asigurate drepturile omului, în timp ce 24% consideră că acestea sunt mai bine asigurate acum. Doar în ceea ce priveşte libertatea de practicare a religiei, libertatea de exprimare şi accesul la informaţie oamenii consideră că în prezent situaţia este mai bună decât atunci când ţara era o parte componentă a URSS. Sondajul a fost organizat de Institutul de Politici Publice din R.Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros. Cercetarea a fost efectuată în perioada 16-30 noiembrie pe un eşantion de 1118 persoane, eroarea maximă de eşantionare fiind de 3%.

Temerile oamenilor ies la iveală şi pentru că Partidul Comuniştilor din R.Moldova, care a boicotat luni alegerile prezidenţiale, se scindează şi scade considerabil în sondaje. Tot mai mulţi membri anunţând că vor părăsi formaţiunea deoarece consideră eşecul în alegerea lui Marian Lupu „o mare greşeală”. Un sondaj IMAS, dat publicităţii marţi la Chişinău, arată că partidul condus de Vladimir Voronin ar fi intrat oricum în declin, indiferent de gestul de a boicota alegerile prezidenţiale. Potrivit unui sondaj realizat în noiembrie, PCRM şi popularitatea lui Vladimir Voronin au scăzut semnificativ la două luni de la preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană.



12