Populaţia României are 200.000 tone de exces ponderal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemă majoră de sănătate în lume

Populaţia României are 200.000 tone de exces ponderal

Sănătate 18 Februarie 2014 / 00:00 608 accesări

Obezitatea constituie o problemă în întreaga lume. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia că, în prezent, una din trei persoane adulte este supraponderală (peste 200 de milioane de adulţi), iar 11% din populaţia mondială suferă de obezitate. În medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populaţia adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% dintre adulţii europeni sunt consideraţi supraponderali sau obezi. România se află pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa obezităţii, conform IOTF (International Obesity Task Force). Statisticile arată că peste jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus; o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate; peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce, în rândul femeilor, 48% se confruntă cu această afecţiune.

ÎN TOTAL, POPULAŢIA ROMÂNIEI ARE APROXIMATIV 200.000 TONE DE EXCES PONDERAL. IMPACTUL PE TERMEN LUNG AL OBEZITĂŢII ESTE NEGLIJAT, ASTFEL CĂ PESTE 70% DINTRE ROMÂNI NU AU ŢINUT NICI MĂCAR O DIETĂ.

Specialişti ai sistemului sanitar din România (medici, farmacişti şi

reprezentanţi ai industriei pharma) au analizat beneficiile suplimentelor alimentare şi tendinţa folosirii acestora la nivel european în cadrul conferinţei „Eficacitatea şi importanţa siguranţei în administrarea de suplimente alimentare”. Evenimentul, care a avut loc la Centrul Infoeuropa (aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe), a fost primul din seria conferinţelor dedicate acestei teme, iniţiativă a colaborării între Core Invest Health (companie de import şi distribuţie de produse farmaceutice în categoria suplimentelor alimentare şi produselor dermato-cosmetice premium, cu studii clinice şi atestate de către institute de renume din ţările Uniunii Europene) şi Infoeuropa. “Demersul a urmărit furnizarea informaţiilor relevante către publicul larg şi comunitatea medicală, coroborat cu activităţile şi programele specifice de comunicare, menite să reducă decalajele dintre România şi UE în domeniul sănătăţii. Această primă conferinţă şi-a propus să atragă atenţia asupra prevenţiei obezităţii şi a îmbunătăţirii stării de sănătate prin alegerea unui stil alimentar sănătos şi derularea de activităţi fizice”, potrivit organizatorilor. Specialiştii au analizat şi soluţiile care privesc asocierea dietelor cu suplimente alimentare adjuvante naturale în cazul supraponderabilităţii şi menţinerii controlului greutăţii, suplimente care-şi dovedesc eficienţa şi eficacitatea prin studii clinice efectuate în institute de renume din Franţa. În paralel, medici specialişti au prezentat dovezi ştiinţifice care stau la baza unor recomandări sau a altor terapii inovative introduse în România, cu rezultate notabile în majoritatea ţărilor europene. Iniţiativa are la bază politica UE pentru combaterea obezităţii, excesul ponderal reprezentând, în momentul de faţă, o problemă majoră de sănătate în lume şi factorul principal în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii acesteia. Printre modalităţile pe care le are la dispoziţie Comisia Europeană pentru a interveni în acest domeniu se numără “Strategia pentru Europa privind problemele legate de alimentaţie, excesul de greutate şi obezitatea” şi două instrumente de implementare, respectiv „Grupul la nivel înalt pentru nutriţie şi activitate fizică” şi „Platforma UE privind regimul alimentar, activitatea fizică şi sănătatea”.



12