Porcii din gospodării ar putea fi vaccinaţi împotriva pestei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 octombrie

Porcii din gospodării ar putea fi vaccinaţi împotriva pestei

Social 09 Septembrie 2006 / 00:00 791 accesări

Crescătorii individuali de porcine ar putea fi obligaţi, de la 1 octombrie, să vaccineze cu virus activ porcinele din gospodărie, împotriva pestei, dacă Guvernul va aproba proiectul de ordonanaţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA). "Vaccinarea ar urma să se facă timp de trei luni în acest an şi nouă luni anul viitor, după care, în urma unei evaluări care va dura alte şase luni, să putem realiza o regionalizare a teritoriului ţării. Astfel, în urma regionalizării, vor putea fi reluate exporturile de carne de porc în anumite zone", a declarat vineri preşedintele ANSVSA, Marian Avram. El a afirmat că toate costurile vaccinării vor fi suportate de Guvern. De asemenea, reprezentantul autorităţii veterinare a declarat că reluarea vaccinării va fi realizată concomitent cu implementarea unor măsuri de biosecuritate mai stricte, aplicate în special în cele 1,2 milioane de gospodării, unde sînt crescute, în prezent circa patru milioane de porcine.

Vaccinarea cu virus activ a porcilor din gospodării, împotrvia pestei porcine, nu se mai realizează în România de la 1 ianuarie 2003, în timp ce în complexurile comerciale acest tip de vaccin nu a mai fost utilizat începînd cu acest an, potrivit acordului încheiat cu Uniunea Europeană. România nu mai exportă de la 1 ianuarie 2003 porcine vii şi carne de porc către ţările europene, reluarea schimburilor comerciale cu acest tip de produse fiind condiţionată de eradicarea pestei porcine, fără utilizarea vaccinului cu virus activ.

Cu aprobare de la vecini

Crescătorii individuali de porci care deţin între 4 şi 20 de animale vor trebui să obţină aprobare de la vecini pentru a desfăşura aceasta activitate, potrivit unui alt proiect de normă elaborat ANSVSA. "Crescătorii unui număr între 4 şi 20 de porci au o activitate care are implicaţii asupra confortului vecinilor, astfel că aceştia trebuie înştiinţaţi şi este necesar acordul lor. Nu cred că este prea plăcut pentru cineva să creşti 20 de porci la doi metri de casa lui", a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Avram. Autoritatea din domeniul sanitar-veterniar a elaborat un proiect de normă care prevede ca gospodăriile unde sînt crescuţi între unu şi trei porci să fie denumite gospodării de subzistenţă, iar carnea să fie destinată numai consumului propriu, în timp ce crescătorii care deţin între 4 şi 20 de porci vor purta denumirea de "gospodărie cu interes local" şi vor avea nevoie de avizul primăriei şi al vecinilor.

Potrivit proiectului, crescătoriile cu 21 pînă la 100 de porcine vor purta numele de microferme şi vor îndeplini condiţiile minime de biosecuritate. Acestea vor putea să comercializeze produsele doar în interiorul judeţului în care sînt amplasate. Crescătoriile cu peste 100 de porcine vor fi considerate ferme comerciale şi vor trebuie să respecte condiţiiile de biosecuritate impuse de autoritatea veterinară. "De asemenea, nu va mai fi permisă creşterea în libertate a animalelor. Porcinele vor trebui ţinute într-un ţarc închis şi nu pe cîmp sau în preajma gropilor de gunoi, unde ajung dacă sînt lăsate libere", a spus Avram. ANSVSA va închide tîrgurile de animale care nu respectă condiţiile impuse şi va verifica şi monitoriza circulaţia animalelor.



Ştiri recomandate

12