Porcul erou al Chinei a fost clonat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Porcul erou al Chinei a fost clonat

Monden 07 Octombrie 2011 / 00:00 365 accesări

Mai mult simbolică decât ştiinţifică, clonarea porcului Zhu Jianqiang, care a supravieţuit, printre ruine, timp de o lună, cutremurului din 2008, înregistrat în regiunea Sichuan, China, a avut că efect apariţia a şase urmaşi, leiţi porcului erou. Zhu Jianqiang a dovedit „o voinţa de fier” şi este considerat un simbol al forţei şi al vigorii, deoarece a supravieţuit timp de o lună, după un puternic cutremur, printre ruinele fermei mâncând doar cărbune şi bând numai apa de ploaie. Zhu Jianqiang era slab că o capră când a fost descoperit printre dărâmături. Acum cântăreşte 150 de kilograme şi îşi petrece bătrâneţile într-un fel de adăpost primind vizita admiratorilor, unde se mişcă leneş lăsând să-i crească-n voie grăsimea de pe burtă.

Clonarea face progrese remarcabile. O echipă de cercetători ai Laboratorului Fundaţiei Stem Cell din New York a anunţat că a creat embrioni umani din celulele pielii, realizând astfel încă un pas către momentul în care bebeluşii vor fi clonaţi în laborator. În experimente asemănătoare tehnicii prin care a fost clonată oaia Dolly, au luat celule de pe braţele şi picioarele bărbaţilor şi le-au pus în ovulele unor femei. Embrionii creaţi au trăit doar cinci sau şase zile, însă reprezintă un pas important în crearea tratamentelor pentru boli incurabile precum Alzheimer sau cancer. Până acum, au mai fost creaţi embrioni din celulele pielii umane, însă nu au reuşit să reziste atât de mult timp.

Cercetătorii şi-au dat seama ce nu a mers în alte studii, ceea ce înseamnă că acum experimentele vor merge mult mai bine. Cercetătorii americani au plătit 16 femei tinere pentru ovulele lor şi au luat mostre de piele de la doi bărbaţi. Au pus ADN-ul celulelor pielii în ovule şi au activat creşterea şi diviziunea lor.Embrionii, şi celulele conţinute, erau mutaţi cu trei seturi de ADN în loc de două, cât avem în mod normal, unul de la mamă şi altul de la tată. Cercetătorii sunt, însă, încrezători că vor reuşi să creeze embrioni clonaţi sănătoşi. Scopul experimentelor nu este să realizeze bebeluşi clonaţi, şi să extragă celulele stem capabile să devină orice ţest al corpului, din embrioni. Toate celulele stem adunat în acest experimente erau anormale şi nu au fost bune pentru tratamentul pacienţilor.

Taguri articol


12