Petro Poroşenko a fost învestit, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Ucrainei, angajându-se să menţină unitatea statului ameninţat de o insurecţie separatistă pro-rusă sângeroasă în partea de est, după ce a iniţiat cu Vladimir Putin un dialog, creând speranţa unei ”dezescaladări”. Ales pe 25 mai, în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 54,7% din voturile exprimate, miliardarul pro-occidental în vârstă de 48 de ani a depus jurământul în Parlament, pe Constituţie şi Evanghelie şi a fost declarat al cincilea preşedinte al Ucrainei independente. Adresându-se locuitorilor regiunii industriale rusofone Donbas, aflată în mare parte sub controlul rebelilor şi unde intenţionează să efectueze în curând o vizită, el le-a promis să realizeze o descentralizare a puterii şi să garanteze utilizarea liberă a limbii ruse. În schimb, a refuzat orice compromis cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării şi apartenenţei Crimeei la Ucraina. ”Crimeea este şi va rămâne ucraineană”, a declarat el, provocând aplauze. ”I-am spus în mod clar acest lucru liderului rus, în Normandia”, a adăugat noul preşedinte ucrainean.
La ceremonie au fost prezenţi vicepreşedintele american, Joe Biden, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi numeroşi şefi de stat şi de guvern din Europa de Est, aflată odinioară sub dominaţia sovietică, inclusiv preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, şi preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite. Învestirea în funcţia de preşedinte a lui Petro Poroşenko a fost salutată imediat de NATO şi UE, care şi-au subliniat susţinerea faţă de Ucraina, faţă de integritatea sa teritorială şi faţă de stabilitatea sa. La ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia, vineri, Poroşenko a obţinut o adevărată victorie diplomatică, odată cu o promisiune a unui dialog din partea lui Vladimir Putin. Cei doi şefi de stat au convenit să lanseze negocieri la Kiev, un lucru fără precedent în contextul escaladării din ultimele luni, pentru a ajunge la un armistiţiu, în timp ce insurecţia separatistă se extinde pe zi ce trece şi preia controlul asupra estului ţării.
Poroşenko, un om de afaceri care s-a îmbogăţit de pe urma ciocolatei, este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan din Kiev, şi care a fugit în Rusia, după trei luni de contestare pro-europeană. El a anunţat că vrea să-l menţină în post pe premierul Arseni Iaţeniuk, membru al partidului Iuliei Timoşenko. Noul preşedinte va avea sarcina dificilă de a concretiza aspiraţiile europene, de a scoate ţara dintr-o recesiune aproape neîntreruptă de doi ani şi agravată de criza actuală. Însă provocarea cea mai urgentă este reunirea unei ţări care se află pe marginea unui război civil.
ATAC SEPARATIST Separatişti pro-ruşi au atacat, sâmbătă seară şi duminică dimineaţă, aeroportul internaţional de la Lugansk, în estul Ucrainei, aflat în prezent sub controlul forţelor ucrainene, a declarat, ieri, o sursă militară ucraineană de la aeroport, citată de Russia Today. Separatiştii au proclamat republica de la Lugansk în mai, odată cu proclamarea republicii de la Doneţk, în regiunea vecină. Confruntări armate sângeroase opun forţe ucrainene şi rebeli pro-ruşi în mai multe oraşe din aceste două regiuni. Aeroportul este unul dintre puţinele locuri din republica autoproclamată la Lugansk care nu se află sub controlul separatiştilor. Ei deţin controlul asupra celor mai multe dintre oraşe, au ridicat baraje pe drumuri şi au ocupat, în ultimele zile, mai multe posturi de frontieră la graniţa cu Rusia. Aeroportul internaţional de la Doneţk a fost scena unor confruntări armate sângeroase, la sfârşitul lui mai. Câteva zeci de insurgenţi, majoritatea cetăţeni ruşi, au fost ucişi, potrivit unui bilanţ furnizat de către republica de la Doneţk, când forţele ucrainene au preluat controlul asupra aeroportului, care s-a aflat pentru o scurtă perioadă de timp pe mâna separatiştilor.
VRĂJIŢI DE PRIMA DOAMNĂ Ucrainenii au, odată cu un nou preşedinte pro-occidental, şi o nouă Primă Doamnă, absolventă de medicină, elegantă şi foarte prezentă alături de Petro Poroşenko în timpul campaniei electorale. Marina Poroşenko, în vârstă de 52 de ani, cardiolog, l-a însoţit pe soţul ei în vizitele de campanie. El o invita mereu pe podium pe cea cu care s-a căsătorit în urmă cu aproximativ 30 de ani, mama celor patru copii ai lor. ”Nu am regretat o singură zi”, le-a spus el alegătorilor adunaţi în pieţe centrale, în oraşe de provincie, care o primeau cu aplauze pe această femeie suplă, îmbrăcată şi coafată cu o eleganţă simplă, spre deosebire de stilul soţiilor membrilor nomenclaturii, care afişează fie taioare şi coafuri demodate, fie un lux ţipător.
Sâmbătă, în timpul ceremoniei de învestire, Marina Poroşenko purta un taior albastru şi s-a aşezat într-o lojă din Parlament destinată unor invitaţi de marcă, alături de fiul cel mic, Mihailo, şi de tatăl lui Poroşenko. Marina Poroşenko contrastează vizibil cu soţia fostului preşedinte Viktor Ianukovici, destituit din funcţie, Liudmila. Ea a fost rezervată în mandatul soţului ei, după o intervenţie plină de greşeli, în timpul Revoluţiei Portocalii pro-occidentale, în 2004, când a afirmat, între altele, că ”adversarii mănâncă portocale drogate”. Jurnalişti de investigaţie au scris că Ianukovici trăia cu altă femeie, după ce i-au vizitat reşedinţa luxoasă de la ţară, deschisă publicului după ce acesta a fugit în Rusia. Un deputat de la Odesa, Oleksii Gonciarenko, totodată un blogger popular, a scris recent că ”factorul Marina este încurajator pentru milioane de ucraineni care au votat cu Poroşenko. Ea încarnează ucrainencele, infinit de bune şi extrem de frumoase. O ţară cu femei frumoase este invincibilă!”.
Marina Poroşenko, care şi-a abandonat cariera în medicină pentru a se consacra familiei, nu şi-a dezvăluit, încă, intenţiile cu privire la ceea ce vrea să facă în calitate de Primă Doamnă. Pare puţin probabil să se amestece în treburile ţării, un lucru pentru care compatrioţii săi nu au putut să o ierte niciodată pe Raisa Gorbaciova, o „First Lady“ fără egal în fostul spaţiu sovietic. ”Societatea ucraineană este patriarhală, iar încercările Primei Doamne de a influenţa politica ar putea să fie primite cu reacţii amestecate”, afirmă Larisa Kobelianska, o expertă ucraineană. ”Rolul pe care-l va juca depinde de preşedinte. Din nefericire, suntem moştenitoarele unui model tradiţional în care soţiile joacă rolul care le este acordat de soţii lor”, adaugă ea. În fotografiile puse la dispoziţie, Marina Poroşenko apare vizitând expoziţii şi asistând la premiere ale unor filme cu soţul ei, gătind împreună cu copiii sau, cu capul acoperit, într-o biserică. Subiectele abordate în rarele interviuri se limitează la familie şi educarea copiilor.