Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a denunţat extrem de violent expansionismul Rusiei la Adunarea Generală a ONU, acuzând Moscova că ”îşi exploatează dreptul de veto din Consiliul de Securitate ca pe un permis de a ucide şi de a împiedica lumea să o pedepsească pentru agresiunea din Ucraina”. Şeful statului ucrainean a denunţat drept o ”încălcare brutală a legii internaţionale” anexarea Crimeei de către Moscova, anul trecut, în discursul pe care l-a susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, marţi, acuzând Organizaţia Naţiunilor Unite că a eşuat să răspundă adecvat acestei încălcări.
Poroșenko a susţinut acest discurs după ce Ucraina a depus eforturi să obţină o restricţionare a utilizării de către Rusia a acestui drept de veto. La baza acestor eforturi s-a aflat o iniţiativă a Franţei de a-i convinge pe ceilalţi patru membri permanenţi ai Consiliului - Marea Britanie, SUA, China şi Rusia - să nu-şi folosească dreptul de veto în legătură cu probleme care privesc comiterea unor atrocităţi în masă. Rusia s-a opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care critica referendumul, denunţat în întreaga lume, care a precedat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Kremlin în martie 2014. Moscova a opus un vot de veto şi unei rezoluţii prin care s-ar fi creat un tribunal care să-i judece pe cei care se fac vinovaţi de doborârea, în iulie 2014, a zborului MH17 al Malaysian Airlines în estul Ucrainei şi de uciderea tuturor celor 298 de persoane de la bord. Kievul şi Occidentul suspectează că aeronava a fost doborâtă cu ajutorul unui sistem de rachete de tip Buk, furnizat separatiştilor pro-ruşi de către Moscova. Însă Rusia dezminte aceste acuzaţii şi neagă că i-ar susţine pe rebeli.
”Dreptul de veto nu trebuie să devină un act de graţiere şi de iertare pentru crime, care să poată să fie folosit oricând şi (care să fie) scos din mânecă pentru a evita o pedeapsă corectă”, a subliniat Poroşenko. În acest discurs energic şi fără menajamente, Poroşenko a subliniat că, ”în pofida dezminţirilor Rusiei că este implicată militar în Ucraina, nu există nicio îndoială că Moscova poartă un război agresiv împotriva ţării mele. Vreau să subliniez: nu este un război civil sau un conflict intern”. În contextul în care în centrul reuniunii Adunării Generale a ONU, care marchează 70 de ani, se află lupta împotriva militanţilor Statului Islamic (SI), Poroşenko a încadrat conflictul dintre Kiev şi rebelii pro-ruşi în campania mai largă împotriva terorismului. Rusia i-a prezentat în mod repetat pe separatişti ca luptători ai rezistenţei faţă de Guvernul pro-occidental care a ajuns la putere după ce fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici - un aliat al Kremlinului - a fost înlăturat din funcție, în februarie 2014, prin proteste de stradă violente.
Citește și
Conflictul din Ucraina costă 5 milioane de dolari pe zi
Noua doctrină militară a Ucrainei desemnează Rusia ca agresor
Trei morți în violențele de la Kiev
Rebelii ucraineni vor să lupte până cuceresc tot Donbasul
Petro Poroşenko promite dreptate în cazul victimelor incidentului aviatic din estul Ucrainei
Poroșenko avertizează asupra creșterii nivelului ameninţării teroriste în Ucraina