Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a prezentat, joi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru estul pro-rus şi s-a plâns de o presupusă incursiune de tancuri în teritoriul ucrainean. În replică, Preşedinţia rusă a acuzat, vineri, că vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat de informaţiile conform cărora insurgenţii pro-ruşi din Ucraina sunt dotaţi cu armament greu din Rusia. Aceasta este prima conversaţie între cei doi preşedinţi anunţată oficial de Kremlin. Înainte de discuţie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat absenţa oricăror progrese în eforturile de calmare a violenţelor şi continuarea operaţiunii represive a Kievului. Rusia ia în calcul un proiect de rezoluţie pe această temă la Consiliul de Securitate ONU. Scopul Rusiei este ca Ucraina să înceapă să aplice foaia de drum elaborată în mai de preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter. Lavrov a cerut, de asemenea, o anchetă urgentă asupra unor informaţii despre utilizarea de bombe incendiare de către forţele ucrainene. La Kiev, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a apreciat că... glonţul este în câmpul Rusiei. După ce a denunţat incursiunea unor tancuri ruseşti, preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile de la Kiev au reuşit să preia controlul total asupra frontierei cu Rusia. Un punct-cheie al planului lui Poroşenko este crearea unor culoare umanitare cerute de Moscova pentru a li se permite civililor să părăsească zonele de conflict din estul ţării, unde violenţele s-au soldat cu 270 de morţi în două luni.
Tensiunile persistă totuşi în estul Ucrainei, în special la Doneţk, unde o explozie - probabil un atentat - a vizat vehiculul unui lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin. Luptele continuă, în principal, la Slaviansk, un bastion pro-rus din regiunea Doneţk, unde locuitorii sunt nevoiţi să îndure lipsa apei potabile şi, adeseori, a electricităţii.
ZID LA FRONTIERĂ Un guvernator miliardar din Ucraina a prezentat, vineri, Preşedinţiei un proiect de construcţie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sârmă ghimpată, la graniţa cu Rusia. Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari, numit recent guvernator al regiunii Dnepropetrovsk (est), consideră că o astfel de protecţie este necesară pentru a se evita orice incursiune din partea statului care desfăşoară o politică agresivă faţă de Ucraina. Acest proiect poate fi pus în aplicare în şase luni, a asigurat viceguvernatorul din Dnepropetrovsk, Sviatoslav Oliinik. Proiectul, cu un cost total de 100 de milioane de dolari, prevede construirea unui gard metalic cu sârbă ghimpată de-a lungul celor 1.920 de kilometri de frontieră cu Rusia.