Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a propus un dialog cu rebelii pro-ruşi care nu au comis nici crime, nici torturi, el prezentându-şi ieri, în faţa naţiunii, planul de pace susţinut de preşedintele rus, Vladimir Putin, care cere totuşi garanţii suplimentare. Liderul pro-occidental s-a adresat naţiunii într-un discurs televizat, după ce a decretat o încetare a focului, timp de o săptămână, din partea trupelor ucrainene, angajate, începând din aprilie, în confruntări cu insurgenţi în estul Ucrainei, soldate cu cel puţin 375 de morţi. Însă schimbul de tiruri continuă, trupele ucrainene afirmând că recurg la focuri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins armistiţiul provizoriu menit să-i dezarmeze. Şeful Kremlinului şi-a exprimat susţinerea faţă de planul lui Poroşenko, îndemnând concomitent la un ”dialog substanţial între Kiev şi rebelii pro-ruşi”. Putin a cerut totodată Kievului să-şi înceteze operaţiunile militare, adăugând că nu poate să spună cine este vinovat de acest lucru.
EXISTĂ ŞI PLANUL B În discursul de 12 minute, preşedintele ucrainean afirmă că ”scenariul paşnic este scenariul nostru principal. Acesta este planul nostru A. Dar cei care au intenţia să folosească aceste negocieri de pace cu unicul scop de a câştiga timp şi de a-şi regrupa forţele trebuie să ştie că avem un plan B detaliat. Nu voi vorbi acum despre el, pentru că eu cred că planul nostru paşnic va reuşi”. Un lider rebel a apreciat anterior că eforturile lui Petro Poroşenko sunt nesemnificative, atât timp cât nu includ retragerea totală a trupelor ucrainene din estul ţării şi o recunoaştere a independenţei rebelilor separatişti pro-ruşi. ”Punctele de vedere diametral opuse nu reprezintă o barieră pentru participarea la negocieri. Eu sunt gata să discut cu cei care au greşit, care au adoptat din greşeală poziţii separatiste. Bineînţeles, cu excepţia celor care au fost implicaţi în acte de terorism, crime, torturi”, a declarat preşedintele ucrainean. ”Le garantez mai multă securitate tuturor participanţilor la negocieri, tuturor celor care vor să adopte limbajul şi argumentele în loc să lase armele să vorbească”, a spus Poroşenko.
Acest plan de pace a fost dezvăluit vineri, pe site-ul unei televiziuni locale. El nu menţiona, totuşi, un dialog cu separatiştii, evocând doar amnistia celor care au depus armele şi nu au comis crime grave. Planul de pace include crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia şi a unui culoar care să permită mercenarilor să se întoarcă în Rusia, după depunerea armelor. Planul stipulează, de asemenea, încetarea ocupaţiei ilegale a sediilor administraţiilor regionale de la Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor, organizarea rapidă a unor alegeri locale şi un program în vederea creării de locuri de muncă în regiune. El evocă, totodată, descentralizarea puterii şi protejarea limbii ruse prin amendarea Constituţiei.
ÎNGRIJORĂRI LA FRONTIERĂ În paralel cu eforturile în vederea unei detensionări a situaţiei, Kievul şi aliaţii săi occidentali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de prezenţa unor noi forţe ruseşti la frontieră. SUA au acuzat Moscova că înarmează rebeliunea şi au avertizat-o să nu trimită trupe în Ucraina. Preşedintele rus a trimis, sâmbătă, mesaje contradictorii către autorităţile ucrainene, plasând mai întâi trupele armatelor din centrul Rusiei în stare de alertă, iar apoi susţinând, într-o oarecare măsură, planul de pace al lui Poroşenko. Un purtător de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare a declarat ieri că niciun tip de material militar nu a mai trecut frontiera în ultimele două zile.
NOI SANCŢIUNI Guvernul canadian a adoptat noi sancţiuni economice vizând ucraineni pro-ruşi şi o societate petrolieră din Crimeea, a anunţat, sâmbătă, biroul premierului Stephen Harper. ”Ocuparea ilegală a Crimeei, în Ucraina, de către Rusia şi activităţile militare provocatoare pe care aceasta le efectuează pe teritoriul ucrainean rămân o mare preocupare pentru comunitatea internaţională”, a declarat Harper, anunţând introducerea unor interdicţii de călătorie pentru 11 persoane şi vizând firma Feodosia Enterprise. ”Canada sprijină planul de pace al preşedintelui Poroşenko”, a declarat Harper, dând asigurări că, împreună cu aliaţii, continuă să exercite presiuni asupra Rusiei. Aceste sancţiuni, după mai multe măsuri similare adoptate în ultimele luni, în coordonare cu SUA şi UE, vizează în total 43 de ruşi şi 16 ucraineni pro-ruşi cărora le este interzis să pătrundă pe teritoriul Canadei.