Sfidarea iraniană merge cap la cap cu cea americană. Forţele navale americane au anunţat, marţi, efectuarea unor importante manevre militare în Golful Persic, la care participă două portavioane, pentru prima dată de la declanşarea campaniei din Irak în anul 2003, în condiţiile în care tensiunile cu Iranul au atins un nivel maxim. Portavioanele USS Dwight D. Eisenhower şi USS John C. Stennis, ce au intrat marţi în zona Golfului, participă la aceste exerciţii alături de unităţile lor de luptă. Într-un comunicat al Pentagonului se arată că este prima dată cînd unităţile Stennis şi Eisenhower operează împreună în cadrul unor exerciţii comune. "Acest exerciţiu demonstrează importanţa capacităţii celor două unităţi de a planifica şi efectua operaţiuni, în cadrul angajamentului pe termen lung al Statelor Unite, privind menţinerea securităţii maritime şi a stabilităţii regiunii", adaugă comunicatul.
Pe lîngă exerciţii aeriene, cele două unităţi aeronavale vor efectua şi exerciţii submarine şi de deminare. În momentul intrării sale, marţi, în Golful Persic, USS John Stennis şi importanta sa unitate aeronavală, în total 6.500 de persoane, erau escortate de crucişătorul USS Antietam, dotat cu rachete ghidate. USS Stennis şi unitatea sa se aflau, din 19 februarie, în Marea Oman, la circa 220 de kilometri de coastele Pakistanului, avînd ca misiune oficială să furnizeze sprijin forţelor terestre ce efectuează operaţiuni în Afganistan şi Irak.
Preşedintele Bush, care a prezentat noua strategie pentru Irak la 10 ianuarie, a anunţat că a ordonat desfăşurarea unui al doilea grup aeronaval în Orientul Mijlociu, precum şi a unor rachete antirachetă Patriot, pentru a oferi siguranţă aliaţilor. Ulterior, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a prezentat desfăşurarea USS Stennis în regiune ca pe un semnal adresat Iranului, a cărui atitudine faţă de controversatul său program nuclear a fost calificată drept "foarte negativă". De altfel, Statele Unite au expediat în secret, în urmă cu peste 20 de luni, un protest diplomatic în care acuzau regimul de la Teheran că furnizează dispozitive explozive militanţilor şiiţi din Irak.