Iranul a instalat un nou sistem de centrifuge care sunt de trei ori mai puternice decât cele existente, a anunţat directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA). „Este un răspuns puternic la toate actele de sabotaj comise de Occident”, a explicat a declarat Fereydoun Abbassi Davani. Totodată, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a ordonat construirea a patru noi reactoare nucleare de cercetare destinate producerii de izotopi pentru bolnavii de cancer. Iranul dispune deja de un reactor de cercetare de cinci megawaţi construit de americani înaintea Revoluţiei Islamice din 1979. Un nou reactor de cercetare este în curs de construire la Arak, în centrul ţării, fiind destinat producerii de plutoniu pentru scopuri medicale.
Anunţul a venit aproape concomitent cu cel au Pentagonului privind misiunea portavionului Abraham Lincoln în strâmtoarea Ormuz. Portavionul american a navigat în strâmtoarea Ormuz, în apropiere de coasta Iranului, pentru a doua oară în ultimele săptămâni, în timp ce, în Thailanda, au avut loc o serie de atentate. Potrivit unui reporter BBC, la un moment dat, o navă de patrulă iraniană a trecut la doar 3,2 kilometri distanţă de portavionul însoţit de un crucişător şi un distrugător americane.
Oficialii iranieni au ameninţat recent că vor închide strâmtoarea, prin care trec 20% din exporturile de petrol din lume. SUA au insistat că vor menţine culoarul de navigaţie deschis. În cel mai strâmt punct, strâmtoarea Ormuz are o lăţime de numai 21 de mile nautice, circa 40 de kilometri. În timpul deplasării în această zonă, toate avioanele de luptă au fost ţinute pe punte, însă elicoptere ale marinei americane au zburat deasupra vasului. O navă franceză de război şi vase britanice au însoţit portavionul în timpul unei deplasări în strâmtoare luna trecută. Pe lângă asigurarea menţinerii deschise a rutei de transport, USS Abraham Lincoln va avea şi sarcina de a asista operaţiunile din Afganistan.
Luna trecută, UE a interzis toate importurile de petrol din Iran, pe fondul tensiunilor în legătură cu programul nuclear al Teheranului. De atunci, atât SUA, cât şi UE, fac lobby pe lângă alte ţări să blocheze importurile de ţiţei din republica islamică. Iranul afirmă că programul nuclear are ca unic scop generarea de curent electric, însă ţările occidentale se tem că regimul de la Teheran încearcă să dezvolte arme atomice.