„Porţi către istoria Dobrogei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Machete pentru o mai bună cunoaştere a istoriei

„Porţi către istoria Dobrogei”

Cultură 15 Noiembrie 2012 / 00:00 915 accesări

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), toamna se... numără proiectele dedicate istoriei Dobrogei, mai ales a anticului Tomis, pe ruinele căruia se ridică oraşul Constanţa, nu puţini fiind cei care uită de moştenirea sa culturală. Există, însă, vestigii, ziduri de incintă şi alte artefacte care „vorbesc” şi aşteaptă ca cei interesaţi să le asculte povestea. Acest deziderat va deveni mai uşor realitate datorită celor două proiecte realizate de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi MINAC, cu finanţarea nerambursabilă a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi materializate în machete, care au fost prezentate, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

MACHETE EXPUSE ÎN AER LIBER Primul din cele două proiecte prezentate în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC deschide... „Porţi către istoria Dobrogei”, prin elaborarea a două machete care vor fi expuse pe socluri de piatră, zilele acestea, în vecinătatea Parcului Arheologic, pe Bulevardul Ferdinand şi pe strada Mircea cel Bătrân - acolo unde se văd urmele incintei vechi a oraşului. Machetele reproduc fidel, pe baza propunerilor specialiştilor MINAC, aspectul de altădată al zidului de incintă şi al celor două porţi - Poarta de NE a cetăţii Tomis, împreună cu Turnul Măcelarilor şi Poarta de SV -, oferind o imagine miniaturală a unei construcţii masive, menită odinioară să ofere apărare şi adăpost tomitanilor. Machetele vor fi protejate de vitrine de sticlă securizate.

Cele două machete sunt realizate de arhitectul Cristian Vizdei dintr-un material rezistent la căldură şi umezeală, asemănător celui folosit de medicii stomatologi. „Cât de incasabili vor fi aceşti pereţi de sticlă protectori vom vedea, având în vedere publicul doritor de cultură care scrie grafitti şi dărâmă statui”, a spus directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

„PE URMELE ISTORIEI” Cel de-al doilea proiect îi poartă pe vizitatori „pe urmele istoriei”, pentru a descoperi vestigii romane şi bizantine ale Tomisului. Este vorba despre reconstituirea 3D a celor două basilici creştine din perioada romano-bizantină, din cartierul de vest al Tomisului. Basilica Mare (Episcopală) de la Tomis a putut fi machetată, urmând să fie expusă în sala MINAC dedicată creştinismului. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a putut realiza şi cu „Basilica Mică”. Însă o reconstituire 3D a celor două poate fi văzută pe pagina web a proiectului „Pe urmele istoriei: vestigii romane şi bizantine ale Tomisului”: www.proiectre-culturale-minac.ro, dar şi pe ecranele postate în interiorul MINAC.

La conferinţa de lansare a proiectului au mai vorbit, alături de amfitrionul manifestării, specialistul CJC, Bogdan Niţescu, consultantul de specialitate al MINAC, dr. Traian Cliante, arhitectul Cristian Vizdei şi muzeograful dr. Laurenţiu Cliante.



12