„Porţile deschise ale arheologiei”, la Hîrşova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Porţile deschise ale arheologiei”, la Hîrşova

Cultură 18 Septembrie 2008 / 00:00 523 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul Carsium - Hîrşova şi Primăria oraşului Hîrşova, împreună cu Liceul teoretic „Ioan Cotovu” şi Şcoala nr.1 din Hîrşova, vor organiza, în această sîmbătă, un eveniment cu totul special, dedicat tuturor iubitorilor de istorie, dar mai ales elevilor şi cadrelor didactice. Este vorba despre manifestarea intitulată „Porţile deschise ale arheologiei”, tema centrală a manifestării de la Hîrşova fiind „Arheologia şi educaţia”. Actuala ediţie a „porţilor deschise” va debuta sîmbătă, la ora 10.00, la Primăria din Hîrşova, unde se va desfăşura dezbaterea pe tema „Şcoala şi arheologia. Forme de colaborare dintre şcoală şi muzeu”. La eveniment sînt aşteptaţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, cercetători de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, profesori şi învăţători de la şcolile din oraş. Acţiunea are ca scop evidenţierea rolului şi locului arheologiei în demersul educativ-formativ, atît prin disciplinele opţionale, cît şi prin activităţile libere desfăşurate în afara clasei. De asemenea, vor fi identificate noi căi de colaborare între unităţile şcolare şi muzee.

Întreaga activitate este plasată la Hîrşova deoarece în această localitate se găsesc obiective istorice şi situri arheologice de importanţă excepţională pentru istoria spaţiului dunărean şi cel european, cum sînt aşezarea neolitică, cetatea romană, romano-bizantină şi medievală, dar şi pentru faptul că aici se desfăşoară, în fiecare campanie arheologică, acest gen de comunicare cu publicul iubitor de istorie, devenit tradiţional. Organizatorii manifestării sînt de părere că, în condiţiile în care, în prezent, disciplinele opţionale din programul şcolar tind să ocupe un loc tot mai important, elementele de istorie locală trebuie să-şi găsească un loc special şi să joace un rol major în formarea şi educarea copiilor. Totodată, prin această acţiune se doreşte identificarea noilor căi de colaborare dintre unităţile şcolare şi muzee, ştiindu-se că reţeaua acestora din urmă a sporit în ultimii ani. În momentul de faţă, sînt accesibile elevilor muzeele din Constanţa, Histria, Adamclisi, Cernavodă şi Hîrşova, repartizate teritorial astfel încît să acopere o suprafaţă cît mai mare.

Cu prilejul „Zilei porţilor deschise” de la Hîrşova, colectivele de elevi din localitate, autorităţile, locuitorii oraşului sînt invitaţi să viziteze şantierul arheologic de la cetatea Carsium, care se va închide la finele lunii septembrie şi muzeul din localitate. De altfel, la Muzeul Carsium este pregătită o expoziţie cu cele mai reprezentative descoperiri realizate în această campanie, în cetate. Potrivit organizatorilor, întreaga manifestare îşi propune să apropie tot mai mult şi să armonizeze activitatea colectivelor de cercetători de comunitatea locală, considerată primul şi cel mai important beneficiar al arheologiei. „O astfel de manifestare pe un şantier arheologic din România s-a organizat, pentru prima dată, la Hîrşova, în anul 2000. Acţiunea a fost propusă de echipa de cercetători francezi care lucrează la aşezarea neolitică de la Hîrşova, fiind frecventă pe marile şantiere din Vest. Prin urmare, sîntem la cea de-a noua ediţie şi de fiecare dată, manifestarea s-a centrat pe o temă bine definită. Anul trecut, evenimentul a fost dedicat apărării şi conservării patrimoniului local. Dacă, anul acesta, tema centrală este arheologia şi educaţia, anul viitor, vom omagia şapte decenii de la primele săpături arheologice la Carsium şi pe toţi cei care au participat la desfăşurarea acestora, personalităţi ale arheologiei româneşti - Victor Brătulescu, Grigore Florescu, Adrian Rădulescu, dar şi pe alţii care au avut, într-un fel sau altul, legătură cu cercetarea arheologică de la Hîrşova şi au trecut în nefiinţă. De regulă, activitatea se desfăşura în luna iulie, dar faptul că o dedicăm educaţiei, elevilor şi profesorilor, ne-a determinat să aşteptăm începerea anului şcolar pentru a-i avea pe aceştia alături de noi”, a concluzionat dr. Nicolae Constantin, responsabilul muzeului şi al şantierului de la cetatea Carsium.



12