Aproape 800 de documente clasificate obţinute de WikiLeaks dezvăluie detalii extraordinare despre presupuşi militanţi al-Qaida capturaţi şi aflaţi în detenţie la închisoarea din Guantanamo Bay, relatează CNN. Documentele secrete au fost înmânate câtorva organizaţii media, între care ”New York Times” şi ”Washington Post”, iar altele au fost publicate chiar de către WikiLeaks. Documentele descriu, între altele, cum se comportau deţinuţii în timp ce se aflau la Guantanamo şi cum erau evaluaţi din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezentau pentru SUA. Potrivit ”Washington Post”, există evaluări ale serviciilor de informaţii pentru aproape fiecare dintre cei 779 de indivizi care au fost deţinuţi la Guantanamo, începând din 2002. Dosarele clasificate descriu cum unii dintre deţinuţi deveneau supuşi, în timp ce alţii îi ameninţau violent pe gardieni. Unul dintre prizonieri ar fi promis că va prăbuşi avioane peste locuinţe. Din documente reiese un portret în detaliu al organizaţiei al-Qaida, pe măsură ce aceasta a devenit tot mai puternică, în anii \'90, în Afganistan, pregătită de atacurile antiamericane din 11 septembrie 2001.
Un document din 2006 redă mărturia lui Ahmed Khalfan Gailani, fost bodyguard şi bucătar al lui Obama bin Laden, care a declarat că liderul reţelei teroriste avea o dietă normală şi mânca de obicei cu 15 bodyguarzi. Galiani, recent condamnat de o curte din New York, a devenit ulterior unul dintre principalii falsificatori de documente de călătorie pentru al-Qaida şi, ca să evite linia frontului, a ales să antreneze agenţi în folosirea explozibililor. Un document din iulie 2008 descrie mărturia unui alt bodyguard al lui bin Laden, Sanad Yislam al Kazimi, care spune că era gata să moară pentru acesta. Anchetatorii apreciau că suspectul s-ar putea să ştie despre programele nucleare şi chimice ale al-Qaida. Al Kazimi a reuşit să fugă din Afganistan, după căderea talibanilor, în 2001 şi s-a întors în Yemen, unde a continuat să antreneze pentru atacuri teroriste, arată documentul. Islamistul a fost arestat în 2002, după ce a fost atras într-o cursă la Dubai, în timp ce plănuia un atac asupra Port Rashid, în Emiratele Arabe Unite. Cât timp s-a aflat la Guantanamo, al Kazimi a proferat numeroase ameninţări împotriva americanilor, inclusiv împotriva preşedintelui. El ar fi spus că le va cere prietenilor lui din Irak să-l găsească pe anchetator, să-l taie bucăţele şi să facă din el o şaorma care să aibă înfiptă la capăt capul anchetatorului. Potrivit unui deţinut, bin Laden i-ar fi scris chiar preşedintelui Yemenului, Ali Abdullah Saleh, înainte de atacurile din 11 septembrie, cerându-i să-l elibereze pe Kazimi (care fusese deţinut în 1995) şi pe încă un bărbat. La puţin timp după aceea, cei doi au fost eliberaţi şi au mers în Afganistan. Un alt yemenit, Abdu Ali Sharqawi, este descris ca fiind o legătură importantă între cei care au pus la cale atentatele din 11 septembrie. Sharqawi este cel care le-ar fi spus anchetatorilor că bin Laden este sănătos, deşi nu are decât un rinichi. Documentul care se referă la Sharqawi estimează, pe de altă parte, că al-Qaida a făcut foarte mulţi bani după atacurile antiamericane din 2001, suspectul declarând că numai el a primit şi a transferat peste 500.000 de dolari, ajutând jihadişti să iasă din Afganistan. Documentele arată, de asemenea, că agenţii al-Qaida obişnuiau să ajungă în Afganistan călătorind prin Iran, unde aveau pusă la punct o reţea de agenţi de legătură.
Potrivit ”New York Times”, documentele afirmă că majoritatea celor 172 de prizonieri care se mai află la Guantanamo sunt consideraţi de risc ridicat, constituind o ameninţare la adresa SUA şi a aliaţilor lor, dacă ar fi eliberaţi fără o reabilitare adecvată. Totuşi, mulţi dintre cei care au fost eliberaţi sau transferaţi către alte ţări erau consideraţi şi ei la un moment dat ca fiind de risc ridicat. Potrivit ”Daily Telegraph”, documentele despre Guantanamo arată şi că multe dintre probele folosite pentru a deţine suspecţi jihadişti nu erau consistente. Astfel, oamenii care aveau un anumit model de ceas Casio din anii \'80 au fost ridicaţi de forţele americane din Afganistan, sub suspiciunea că ar fi terorişti, doar pentru că ceasurile respective erau folosite drept cronometru de către al-Qaida! Majoritatea au fost eliberaţi ulterior, din lipsă de dovedzi. Alţii nu au fost aşa de norocoşi. Un bărbat arestat în mai 2003 a insistat că este cioban şi nu ştie nimic despre politică sau arme. Totuşi, tribunalul militar l-a declarat inamic combatant şi a fost eliberat şi trimis acasă abia în 2006.