Portrete robot din ADN-ul descoperit la locul faptei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Portrete robot din ADN-ul descoperit la locul faptei

Monden 26 Martie 2014 / 00:00 523 accesări

Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create pornind de la fragmentele de ADN descoperite la locul faptei, deoarece oamenii de ştiinţă americani au descoperit o metodă de a transforma acele componente genetice în imagini cu chipul persoanei respective.

Cercetătorii americani au identificat 20 de gene care au efecte semnificative asupra modului în care arată chipul uman prin identificarea mutaţiilor cunoscute ce cauzează deformarea feţei şi a capului. Diferitele versiuni ale genelor afectează trăsături cum ar fi buzele, forma şi alcătuirea oaselor din jurul ochilor, precum şi forma feţei şi a craniului. ”În prezent, utilizăm ADN-ul pentru a asocia anumite fragmente de ţesut cu un individ sau pentru a identifica un individ, dar, până acum, acestea sunt toate informaţiile care se pot obţine din ADN. Deocamdată, nu putem ajunge de la ADN la chipul persoanei respective şi invers, dar acest lucru ar trebui să fie posibil”, a afirmat coordonatorul studiului, profesorul Mark Shriver, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. ”O asemenea modelare predictivă ar putea fi utilă din punct de vedere judiciar; de exemplu, ADN-ul lăsat la locul faptei ar putea fi testat, pentru crearea unui model facial care să contribuie la restrângerea cercului potenţial de suspecţi. Mai mult, metodele noastre ar putea fi folosite pentru a estima trăsăturile faciale ale urmaşilor, ale strămoşilor decedaţi şi chiar ale speciilor umanoide care au dispărut”, se arată în studiu.

Echipa de cercetători a creat un model care a utilizat o serie de trăsături fizice ale unor oameni cu descendenţă mixtă vest-africană şi europeană, originari din SUA, Brazilia şi insulele Capului Verde. Pornind de la acest model, au fost realizate imagini 3D pentru a stabili relaţia dintre diferenţele faciale şi efectele acestora asupra sexului, etniei şi variantelor genetice individuale. Tehnologia este încă într-o fază incipientă, dar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că aceasta ar putea deveni o inovaţie majoră în domeniul înţelegerii relaţiei dintre ADN şi chipul uman.

Taguri articol


12