Portretul unui elev de aur! Mircistul care a cucerit lumea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitor student la Universitatea Stanford din Statele Unite

Portretul unui elev de aur! Mircistul care a cucerit lumea!

Educație 18 Iulie 2017 / 16:12 1612 accesări

De la înălţimea performanţelor greu de egalat în viitor de către alt licean, Paul Haidu-Gerea, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) şi medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda, priveşte nostalgic către anii pe care i-a petrecut printre substanţe şi eprubete, dar şi, mai puţin, e drept, alături de colegii lui de generaţie.

Și priveşte oarecum mirat uimirea în faţa reuşitelor lui şi se întreabă cu o sinceritate debordantă de ce subiectele de la Olimpiada Internaţională de anul acesta nu au fost mai grele; 11 probleme, desfăşurate pe 54 de pagini de rezolvat în 5 ore, nu i se par o provocare pe măsura aşteptărilor lui. Şi atunci te întrebi ce taine ascunde succesul acestui tânăr, cu un palmares pe care nici măcar nu ţi l-ai fi putut închipui: Premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificat în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori în clasa a VIII-a, Premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificare în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), calificare în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţele Pământului în clasa a IX-a, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Baku, în Azerbaidjan, şi tot medalie de argint la Olimpiada Internaţională „Mendeleev”, în clasa a X-a, două medalii de aur în clasa a XI-a obţinute la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Tbilisi, în Georgia, şi la Olimpiada Internaţională „Mendeleev”. Şi pentru că „Finis coronat opus”, nu putea termina liceul decât în mod desăvârşit, obţinând pentru România medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda.

REȚETA SUCCESULUI!

Când îl întrebi care ar fi reţeta acestui parcurs impresionant, rememorează începuturile relaţiei lui cu chimia, începuturi care se leagă inevitabil de numele celei care l-a călăuzit timp de 6 ani, începând din clasa a VII-a, prof. Monica Dumitru. Revoltător de modestă, fidelă laboratorului în care creează miracole şi şlefuieşte genii, ea deţine reţeta echipei perfecte, cea pe care a format-o cu Paul Haidu-Gerea, asemeni unei reacţii chimice în care termenii din cele două părţi ale egalului se echilibrează în mod absolut. Pasiune şi muncă de ambele părţi, iar munca se măsoară în sute de ore; despre asta se poate vorbi dacă vrem un răspuns la întrebarea „de ce?”. În CNMB şi se vede de atâţia ani că şi în ţară, numele lui Paul şi al prof. Monica Dumitru nu pot fi separate şi ajungi să îi cunoşti chiar înainte de a-i întâlni. Viitor student la Universitatea Stanford din Statele Unite, Paul promite că va reveni în ţară ca să mai adauge nişte cuvinte la povestea sa cu chimia începută cu atâta vreme în urmă. Îi urăm mult succes în tot ceea ce va face!



12