„Portul popular din Dobrogea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Portul popular din Dobrogea”

Cultură 05 Februarie 2015 / 00:00 4252 accesări

            Portul popular tradițional reprezintă cartea de identitate a românilor. Original, țesut manual, cu o cromatică specială, el a fost purtat cu mândrie de înseși reginele României, Elisabeta și Maria, care l-au impus ca ținută la Curtea Regală.

            Muzeul de Artă Populară din Constanța păstrează în colecțiile sale piese valoroase, de patrimoniu, care ilustrează frumusețea și originalitatea portului tradițional. Predominante sunt piesele care alcătuiesc portul popular dobrogean, care pot fi admirate din această lună și până în luna lui Mărțișor, inclusiv, într-o frumoasă expoziție temporară, deschisă la parterul instituției de cultură.

            POLICROMIE ETNICĂ Expoziția „Portul popular din Dobrogea” pune în evidență policromia etnică a tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră, care se nuanțează prin prezența în acest areal, alături de românii autohtoni, a comunităților de turci, tătari, bulgari, greci, ruși lipoveni, dar și armeni, evrei, italieni.

            Pentru a ilustra specificul portului popular românesc, în expoziție sunt alăturate variante de costum de femeie cu androc (fustă din lână, încrețită) și catrință. În ceea ce privește găteala capului, sunt expuse marama de borangic și tulpanul cu marginile ornamentate cu paiete și mărgele. Bine reprezentat este și costumul de bărbat.

            Portul aromânilor se particularizează prin suprapunerea a numeroase piese din lână și asocierea acestora cu podoabe și accesorii vestimentare care constituie remarcabile embleme ale identității.

            ȘALVARI ȘI ILIC În ceea ce privește portul musulmanilor dobrogeni, nota de originalitate și de pitoresc este dată de costumele cu șalvari și ilic, din expoziție nelipsind rochiile specifice femeilor de etnie turcă.

            Asocierea rochiei cu pistelca sau șorțul se regăsește în costumele de femeie specifice bulgarilor și grecilor, iar particularitatea rușilor lipoveni este reprezentată în expoziție prin veșmintele tradiționale cu care se mergea la biserică, nelipsit fiind brâul din lână policromă.

Taguri articol


12