NEVOI Dacă acum plaja, hotelurile şi mai ales cluburile din Mamaia sunt printre puținele obiective care pot fi trecute în cartea de vizită a litoralului românesc, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a mai găsit o posibilitate de atragere a turiștilor: dezvoltarea sectorului piscicol din județ. Trecerea de la pescuitul rudimentar la cel indicat de standardele europene nu se poate face decât cu o serie de puncte pescăreşti amenajate de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre, de la Năvodari la Vama Veche, ori de-a lungul Dunării. Implementarea unor asemenea proiecte, deja demarate, ar putea aduce serioase beneficii din punct de vedere turistic. CJC nu a stat cu mâinile în sân și a pus bazele unui parteneriat pentru a lua cât mai mulţi bani europeni dedicaţi activităţii de pescuit. Primii paşi au fost făcuţi în urmă cu doi ani, când au fost înfiinţate două Asociații de Grupuri Locale: Dobrogea Nord şi Dobrogea Sud, prin intermediul cărora autoritățile publice locale și comunitățile de pescari au depus proiecte pentru înființarea de puncte pescăreşti. Vicepreședintele CJC Cristian Darie a afirmat că lansarea liniilor de finanţare a proiectelor în domeniul piscicol se alătură eforturilor CJC de a revigora un sector dat uitării. „Constatăm foarte clar că, la ora actuală, pescarii îşi desfăşoară activitatea în nişte condiţii lipsite de eficienţă. Nu avem puncte de barcare, nu avem puncte de colectare a peştelui, nu avem puncte de distribuire a peştelui, nu avem foarte multe lucruri şi nu avem flotă. Este rușinos faptul că sectorul piscicol nu este dezvoltat, în condițiile în care trăim între Dunăre și Marea Neagră. De aceea, prin viitoarele investiţii, finanţate cu fonduri europene prin Autoritatea de Management pentru Pescuit Bucureşti, la nivelul judeţului Constanţa vom putea oferi şi alte servicii turistice decât cele tradiţionale”, a declarat Cristian Darie. Printr-o situație aproape similară cu cea a județului Constanța trec și vecinii din Tulcea, care se chinuie de ani buni să realizeze o Bursă de peşte, proiect care cuprinde construirea mai multor cherhanale, iar toate aceste unităţi vor fi conectate la sistemul IT care va avea sediul la Tulcea.
ÎNTÂLNIRE Pentru dezvoltarea sectorului piscicol, Asociaţia Grup Local Dobrogea Nord a lansat un proiect intitulat „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic dintre ape”, prin intermediul căruia a înlesnit obţinerea de fonduri europene pentru autorităţile locale şi investitori privaţi. Managerul proiectului, Costin Răsăuţeanu, a declarat, ieri, că acesta vine în sprijinul comunităţilor pescăreşti din nordul județului şi aduce oportunităţi de finanţare prin şapte măsuri, care vizează amenajarea de puncte de barcare şi puncte turistice. „Este un proiect de care judeţul Constanţa are nevoie, având în vedere că există o comunitate importantă de pescari”, a spus Răsăuţeanu, care a adăugat că bugetul total pus la dispoziţia comunităţilor pescăreşti se ridică la 14.743.000 de lei.
PROIECTE Interesul pentru această linie de finanțare a fost imens. 18 proiecte pentru înființarea de puncte de debarcare, de prelucrare a peștelui și amenajări ecoturistice au fost depuse atât de autoritățile publice locale, cât și de investitori privați. ”Trei proiecte includ amenajarea de puncte de debarcare în zona localităților Ovidiu, Mihai Viteazu și Hârșova, iar unul - în zona Mamaia Sud, la intrarea în stațiune. Din cele patru puncte, două vor fi amenajate de Primăriile Ovidiu și Hârșova, iar celelalte două, din Mamaia și Mihai Viteazu, aparțin unor investitori privați. De asemenea, la Autoritatea de Management pentru Pescuit Bucureşti am mai depus două proiecte pentru amenajarea de unități de prelucrare a peștelui și șase proiecte pentru amenajarea de pensiuni ecoturistice, toate aparținând unor investitori privați”, a spus Costin Răsăuțeanu. El a adăugat că, dacă totul merge bine, în 2015 vom putea alege locaţia în care să gustăm preparatele din peşte proaspăt pescuit din Marea Neagră.