ÎMBUNĂTĂŢIREA INFRASTRUCTURII DE PESCUIT Dacă acum plaja, hotelurile şi mai ales cluburile de fiţe din Mamaia sunt cam singure pe cartea de vizită a litoralului românesc, Consiliul Judeţean Constanţa a mai găsit o atracţie: peştele din Marea Neagră. Litoralul românesc poate fi locul unde românii pot degusta cele mai proaspete produse din peşte pescuit din Marea Neagră. Dar ca acest lucru să fie posibil este nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii de pescuit sau, altfel spus, de amenajare a punctelor de debarcare şi primă desfacere şi comercializare a peştelui. Trecerea de la pescuitul rudimentar la cel indicat de standardele europene nu se poate face decât cu o serie de puncte pescăreşti amenajate de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre, de la Năvodari la Vama Veche. Implementarea unui asemenea proiect, deja demarat, ar putea aduce serioase beneficii din punct de vedere turistic. Din acest punct de vedere trebuie să recunoaştem că bulgarii sunt înaintea noastră, ei având deja astfel de zone. La Dâlboca, în apropiere de Kaliacra, în numai doi ani, punctul pescăresc s-a transformat într-un loc de „pelerinaj”, pentru că acolo se găsesc cele mai proaspete preparate din peşte şi scoici. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi pe litoralul românesc. La Vama Veche, acolo unde va fi mai mult ca sigur un astfel de punct de debarcare, puteţi degusta şi acum produse proaspete din peşte, dar într-un decor ceva mai sălbatic. După ce vor fi investiţi banii europeni, probabil că Vama Veche va prelua foarte mulţi dintre clienţii bulgarilor. Şi, dacă ne gândim că şi la 2 Mai, în Micul Golf, se pregăteşte a fi amenajat un astfel de punct de primă desfacere şi comercializare a peştelui, realizăm că zona ar putea să prezinte un interes tot mai mare pentru turişti dar şi pentru potenţialii investitori. La Olimp, punctul pescăresc ar urma să fie amplasat în imediata apropiere a Popasului Pescarilor, o locaţie deja cunoscută de cei cărora le plac preparatele din peşte proaspăt. Dacă totul merge bine, în cel mult două luni vor fi depuse cererile de finanţare, iar în 2014, cel târziu vara lui 2015 vom putea alege locaţia în care să gustăm preparatele din peşte proaspăt pescuit din Marea Neagră.
PARTENERIAT Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră, Federaţia RO Pescador, şi bineînţeles primăriile care au pe raza lor asemenea puncte pescăreşti au pus bazele unui parteneriat pentru a lua cât mai mulţi din banii europeni dedicaţi activităţii de pescuit. Primii paşi au fost făcuţi încă de anul trecut, când au fost înfiinţate cele două Grupuri Locale Dobrogea Nord şi Dobrogea Sud, continuându-se cu o serie de întâlniri pentru stabilirea de principiu a zonelor care, ulterior, vor deveni puncte de primă desfacere şi comercializare a peştelui. Ieri s-a consumat o nouă etapă din acest proiect important pentru comunităţile de pescari de la Marea Neagră. Reprezentanţii instituţiilor şi federaţiilor mai sus amintite s-au deplasat pe toată zona de coastă pentru a identifica la faţa locului viitoarele puncte pescăreşti unde se vor investi banii europeni. „Aceste puncte de primă desfacere şi comercializare a peştelui vin în sprijinul pescarilor. Ştim foarte bine că până acum nu s-a investit niciun ban în acvacultură la Marea Neagră. Prin viitoarele investiţii, finanţate cu fonduri europene prin Autoritatea de Management pentru Pescuit Bucureşti, la nivelul judeţului Constanţa vom putea oferi şi alte servicii turistice decât cele tradiţionale”, a declarat consilierul superior din Direcţia Generală de Proiecte din cadrul CJC, Ivonne Saghiu.