Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, care tocmai şi-a încheiat vizita în Siria, a afirmat ieri că Guvernul sirian a acceptat un armistiţiu, în perioada sărbătorii musulmane Al-Adha, care începe mâine şi durează patru zile. Brahimi a adăugat că majoritatea liderilor rebeli care l-au contactat au acceptat, de asemenea, cererea lui privind respectarea unui armistiţiu. Guvernul sirian urmează să îşi anunţe acordul într-un comunicat ce va fi publicat cel mai târziu în această seară, potrivit lui. În cazul în care acest armistiţiu va fi respectat în mod real, va fi vorba despre prima încetare a focului între militari şi rebeli, în cadrul acestui conflict care afectează Siria de 19 luni. Rebelii sirieni vor înceta focul, cu ocazia sărbătorii musulmane Aid al-Adha, dacă forţele guvernamentale încep să pună în aplicare armistiţiul, a anunţat generalul disident Mustafa al-Sheikh. El a considerat că este puţin probabil ca trupele lui Bashar al-Assad să respecte încetarea focului. Gruparea islamistă Frontul Al-Nosra, care revendică numeroase atentate împotriva regimului sirian, a respins armistiţiul propus cu ocazia sărbătorii musulmane Al-Adha.
SPRIJIN AMERICAN Şeful Statului-Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, a declarat ieri că rebelii sirieni folosesc lansatoare Stinger, de fabricaţie americană, pentru a lupta împotriva forţelor Guvernului Bashar al-Assad. ”Trebuie stabilit cine le-a livrat aceste arme”, a adăugat oficialul rus. El consideră că este posibil ca arme şi muniţii, în special lansatoare de rachete sol-aer portabile, să fie livrate rebelilor sirieni din străinătate prin diferite mijloace de transport, în special pe cale aeriană. Declaraţiile oficialului rus intervin după ce un avion sirian de linie, la bordul căruia se aflau cetăţeni ruşi, a fost interceptat în Turcia, iar Ankara a acuzat că aparatul transporta muniţie de origine rusă pentru Ministerul sirian al Apărării.
Poliţia iordaniană a anunţat marţi că a arestat şapte sirieni care transportau 35 de aparate de comunicare la distanţă redusă, de tip walkie-talkie, un material considerat ilegal în regat. În afară de cele 35 de walkie-talkie sofisticate, ei aveau material care poate fi conectat în mod direct la satelit, trei calculatoare şi un aparat cu vedere pe timpul nopţii. Aceste arestări au loc după ce Iordania a anunţat, duminică, dezmembrarea unei reţele al-Qaida care planifica atentate sinucigaşe vizând centre comerciale şi interese diplomatice de pe teritoriul acestei ţări. Luni, un militar iordanian a fost ucis într-o confruntare cu un grup de bărbaţi înarmaţi care încerca să se infiltreze pe teritoriul Siriei vecine. De la începutul conflictului din Siria, declanşat în martie 2011 de către o reprimare brutală a revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, zeci de mii de sirieni s-au refugiat în Iordania, care a consolidat securitatea la frontiere.
BILANŢ ÎN CREŞTERE Cel puţin 35.000 de morţi, majoritatea civili, s-au înregistrat în confruntările declanşate în Siria în urmă cu peste 19 luni, a anunţat, ieri, o organizaţie neguvernamentală siriană. Există încă o mulţime de persoane dispărute şi 422 de morţi a căror identitate nu a fost stabilită. Pe teren continuă confruntările între militari şi combatanţi. Cel puţin 47 de persoane, între care femei şi copii, au fost ucise în prima parte a zilei de ieri, la nivelul întregii ţări. Această situaţie se înregistrează în pofida armistiţiului anunţat de emisarul special internaţional în Siria, Lakhdar Brahmi.