Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) analizează o posibilă amnistie pentru fostul său angajat Edward Snowden dacă acesta nu va divulga restul informaţiilor sustrase, potrivit unui reprezentant al agenţiei însărcinat cu evaluarea prejudiciilor provocate de dezvăluirile făcute de Snowden cu privire la programele de supraveghere electronică. ”Părerea mea personală este că are sens să vorbim despre o astfel de posibilitate. În acest caz, aş avea nevoie de garanţii că datele rămase vor fi în siguranţă, iar exigenţele mele referitoare la aceste garanţii vor fi extrem de ridicate. Nu se vor limita la o promisiune din partea sa”, a declarat Rick Ledgett într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „60 Minutes“ pe canalul CBS, difuzat ieri.
Snowden se află în prezent în Rusia, unde în vară a primit azil pentru un an, dar este urmărit în continuare de SUA pentru spionaj, după sustragerea a circa 1,7 milioane de documente secrete. Aproximativ 58.000 dintre ele au fost încredinţate până acum presei, conform redactorului-şef al cotidianului britanic ”The Guardian”. Potrivit NSA, Snowden ar dispune în acest moment de 1,5 milioane de documente secrete pe care nu le-a dat încă publicităţii. Posibilitatea unei amnistii pentru Snowden este respinsă, însă, de directorul NSA, generalul Keith Alexander, care a fost de asemenea intervievat în cadrul emisiunii „60 Minutes“. ”Este ca şi cum cineva ar lua ostatici 50 de oameni, dintre care ar împuşca zece, iar apoi ar spune că îi eliberează pe restul dacă i se acordă o amnistie completă”, a rezumat el.
Grupul de studiu însărcinat să examineze practicile supravegherii NSA dezvăluite de Edward Snowden a remis, vineri, raportul pe care l-a întocmit preşedintelui Barack Obama. Documentul prezintă în mod detaliat 40 de recomandări pe care Preşedinţia americană urmează să le examineze, iar Obama va susţine un discurs cu privire la reglementarea programelor de supraveghere în ianuarie, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), Caitlin Hayden. Potrivit unor informaţii de presă, raportul recomandă ca programele de supraveghere NSA să fie menţinute, dar să fie amendate prin introducerea unor noi măsuri de protejare a vieţii private. ”The New York Times” a scris că una dintre recomandări ar fi anunţarea publică a noilor măsuri de protejare a cetăţenilor străini, atunci când conversaţiile la telefon sau pe internet sunt colectate de către NSA. Însă pistele dezvăluite în presă nu mulţumesc organizaţiile de apărare a libertăţilor individuale, în contextul opoziţiei faţă de programele de supraveghere NSA pe care le-a dezvăluit fostul consultant Edward Snowden. Concret, Casa Albă va examina fiecare recomandare în parte a grupului de studiu alcătuit din cinci persoane şi va decide pe care le păstrează, a precizat Hayden.