Posibilă instalaţie nucleară în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibilă instalaţie nucleară în Siria

Externe 26 Februarie 2011 / 00:00 473 accesări

Un centru de cercetare american, ISIS, a postat online imagini suprinse de satelit care confirmă, potrivit acestuia, suspiciunile privind activităţile nucleare ale Siriei şi intenţia acesteia de a ascunde o instalaţie suspectă care ar putea avea legătură cu un reactor bombardat de Israel în 2007. Fotografiile, care pot fi văzute începând de miercuri pe pagina de Internet a acestui organism specializat în proliferarea nucleară, au fost realizate imediat după o cerere de inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în mai 2008.

Imaginile ISIS (Institute for Science and International Security) arată o activitate intensă şi fotografia unei fundaţii de beton în jurul instalaţiei Marj as-Sultan, în apropierea capitalei Damasc. Starea de avansare a acestei instalaţii nu este cunoscută. Totuşi, se poate suspecta că Siria a golit aceste clădiri înainte de jumătatea lui 2008 şi a luat măsuri pentru a masca activităţile anterioare, arată raportul acestui centru cu sediul la Washington. Autorii raportului, care citează AIEA şi cotidianului german „Seddeutsche Zeitun”, adaugă că instalaţia Marj as-Sultan, care conţine o uzină mică de conversie a uraniului, este una dintre cele trei instalaţii aflate în legătură operaţională cu reactorul de la Dair Alzur, situat în estul Siriei şi bombardat de Israel în septembrie 2007.

Siria nu a acceptat inspectori AIEA pe teritoriul său din iunie 2008, în pofida cererilor şi a grabei agenţiei. Refuzul oficialilor sirieni s-a menţinut şi ieri. Totuşi, situaţia Siriei ar trebui examinată la viitorul Consiliu al guvernatorilor al AIEA, din intervalul 7-11 martie de la Viena. Siria a dezminţit permanent orice blocare a activităţii AIEA şi preşedintele Bashar al-Assad a negat că ţara sa este implicată într-un program nuclear, într-un interviu acordat luna trecută publicaţiei „Wall Street Journal”. Potrivit unor surse diplomatice la Viena, ţări ca SUAar putea face presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii împotriva autorităţilor de la Damas şi ar putea chiar propune principiul unei inspecţii speciale. În cazul unui refuz, Siria ar urma să răspundă în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Unii diplomaţi sunt totuşi rezervaţi. Ultima tentativă de a trimite o astfel de misiune, în anul 1993 în Coreea de Nord, a determinat statul comunist să îşi închidă frontierele pentru inspectorii agenţiei şi să dezvolte în secret propria bombă atomică. Raidul aerian israelien a distrus un reactor nuclear sirian cu câteva săptămâni înainte ca acesta să devină operaţional, potrivit unei note diplomatice americane publicate la sfârşitul lunii decembrie de cotidianul israelian „Yediot Aharonot”. Siria a dezminţit permanent că instalaţia vizată era una nucleară.

Taguri articol


12