Posibilă întârziere în aderarea României la Spaţiul Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibilă întârziere în aderarea României la Spaţiul Schengen

Externe 12 Noiembrie 2010 / 00:00 445 accesări

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la UE (COREPER), reuniţi miercuri, au hotărât transmiterea proiectului de decizie privind ridicarea controalelor la frontierele interne pentru România şi Bulgaria către Parlamentul European (PE), în vederea demarării procedurii de consultare a acestui organism. Transmiterea acestui proiect constituie o etapă procedurală importantă în cadrul calendarului de aderare a României la Spaţiul Schengen. România a parcurs până în prezent, în perioada 2009 - 2010, şase dintre cele şapte vizite de evaluare prevăzute în calendarul de aderare la Spaţiul Schegen, în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre. Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Singurul raport care recomandă re-evaluarea ţării noastre vizează frontierele aeriene, vizita de reevaluare urmând a avea loc în perioada următoare. Ultima vizită de evaluare în cazul României priveşte Sistemul de Informaţii Schengen/SIRENE (noiembrie - decembrie 2010

Rapoartele Comisiei Europene privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare vor fi decisive în sprijinirea de către Olanda a includerii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, potrivit acordului de coaliţie al noului Guvern olandez. Nu numai Olanda are dubii, ci şi Franţa. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat ţara sa şi Olanda vor să amâne decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cel puţin până la raportul Comisiei Europene privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din vara anului 2011. Pierre Lellouche a mai invocat printre argumentele împotrivirii faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen controlul deficient la graniţa cu R. Moldova, care ar fi determinat de decizia României de a acorda paşapoarte moldovenilor, de instabilitatea adusă de regiunea separatistă transnistreană şi de corupţia din Ucraina. Acesta a exprimat temeri şi cu privire la controlul imigraţiei ilegale provenind dinspre Turcia. De altfel, întreagul raţionament a fost prezentat în contextul mai larg al temei imigraţiei ilegale în Europa.

În replică, Bulgaria a recunoscut, ieri, că aderarea sa la Spaţiul Schengen ar putea fi amânată din cauza contextului politic. Franţa a expulzat începând din luna august sute de etnici romi aflaţi în situaţie de ilegalitate către România şi Bulgaria. De la intrarea lor în UE, în 2007, Bulgaria şi România sunt supuse unui mecanism de control care urmăreşte ameliorarea eficienţei sistemului judiciar în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.



12