Posibilă operaţiune militară israeliană împotriva Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibilă operaţiune militară israeliană împotriva Gaza

Externe 14 Noiembrie 2012 / 00:00 276 accesări

Liderii israelieni şi analiştii consideră din ce în ce mai probabilă o operaţiune militară împotriva teritoriului palestinian, după o nouă escaladare a violenţelor la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, a doua în decurs de o lună. Încă din noaptea de luni spre marţi, aviaţia israeliană a lansat trei raiduri împotriva unor obiective situate în Fâşia Gaza, fără a provoca victime. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, aviaţia a atacat un depozit de armament din centrul teritoriului palestinian şi alte două locuri de lansare de rachete din nord. Ostilităţile au izbucnit sâmbătă, după un tir de rachetă antitanc lansat împotriva unui vehicul al armatei israeliene, la graniţa cu enclava palestiniană. Şase palestinieni, patru civili şi doi combatanţi, au fost ucişi şi 30 au fost răniţi în confruntările care au urmat. Cel puţin opt israelieni, dintre care patru soldaţi, au fost răniţi.

Acest nou acces de violenţă l-a determinat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să afirme că este ”pregătit de escaladă”. Ministrul Apărării, Ehud Barak, a avertizat mişcarea Hamas, aflată la putere în Gaza, că ”va plăti puternic preţul”. Luni seara, Netanyahu a avut consultări cu Ehud Barak şi şeful Statului Major, generalul Benny Gantz, pentru a evalua riposta Israelului la tirurile din Gaza. În plus, o delegaţie de oficiali israelieni de rang înalt a fost primită luni de consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, la Casa Albă, ”pentru consultări în privinţa Iranului, Siriei şi alte probleme de securitate din regiune”. Potrivit analiştilor, limbajul ferm al Guvernului israelian reflectă discuţii în cadrul acestuia despre modul de a organiza răspunsul Israelului. O intervenţie militară de anvergură, o creştere a numărului de raiduri aeriene şi lichidarea unor oficiali de rang înalt din Gaza sunt acţiuni luate în considerare. Netanyahu a avut, luni, o întrevedere cu ambasadorii aflaţi la post în Israel, în speranţa de a atrage cât mai multe ţări pentru cauza sa, în eventualitatea că Israelul va acţiona mai energic pentru a-şi proteja cetăţenii. Totuşi, chiar dacă sunt în favoarea unui răspuns în forţă, puţini oficiali israelieni sunt înclinaţi să declanşeze o operaţiune de anvergura celei din 27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009, soldată cu moartea a 1.440 de palestinieni şi 13 israelieni. Fostul şef de Stat Major Dan Halutz a considerat că ”este timp pentru a reveni la asasinatele ţintite ale unor oficiali de rang înalt din Hamas”. În opinia lui Ofir Akounis, un aliat al lui Netanyahu în cadrul Likud (dreapta), ”nu este nicio îndoială că o operaţiune militară nu este decât o problemă de timp”.

Alex Fishman, specialist în probleme militare la ”Yediot Aharonot” crede că ”nu este sigur că sfera politică are interesul de a se implica într-un război terestru. Întrebarea este cum să lansezi o operaţiune militară limitată cu singurul obiectiv de a obţine un armistiţiu durabil şi nu înlăturarea Hamas”. Potrivit expertului, ”Washingtonul, aliatul Israelului, a dat undă verde unei operaţiuni împotriva Gaza, reafirmând, duminică, prin vocea ambasadorului său, Dan Shapiro, dreptul Israelului de a se apăra”.



12