Posibile deversări de deşeuri nucleare în Mediterană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibile deversări de deşeuri nucleare în Mediterană

Monden 22 Octombrie 2009 / 00:00 379 accesări

Poliţia italiană a demarat o misiune în cazul suspiciunii privind existenţa unei conspiraţii între crima organizată, oameni de afaceri şi agenţii guvernamentale, în vederea deversării de deşeuri toxice şi nucleare în Marea Mediterană şi în largul Africii. O navă a marinei italiene, aflată sub protecţia poliţiei, a început să facă verificări asupra unei nave cargo scufundate la 500 de metri adîncime, la circa 19 kilometri de coasta Calabriei. Potrivit lui Francesco Fonti, un fost membru al mafiei, nava a fost scufundată în 1992, avînd 120 de containere cu materiale toxice la bord, majoritatea potenţial radioactive. Nava, identificată de Francesco Fonti ca fiind Cunski, este una dintre cele trei nave cu încărcături toxice pe care susţine că le-a scufundat, ca parte a unei operaţiuni a mafiei calabreze.

În ultimele două decenii, procurorii italieni au efectuat cercetări în legătură cu peste 30 de scufundări suspecte. Aceştia bănuiesc că industriaşii italieni şi străini au acţionat în colaborare cu mafia şi posibil cu agenţii guvernamentale, pentru a deversa deşeuri în Marea Mediterană. Navele scufundate în condiţii meteorologice favorabile aveau la bord încărcături suspecte, nu au trimis niciun semnal de ajutor, iar echipajul a dispărut. Niciuna dintre aceste nave nu a fost localizată pînă în prezent.

Pescari şi lideri politici din Calabria sînt alarmaţi de eventualitatea unui dezastru natural. Primarii locali s-au reunit marţi, la Roma, pentru cere Guvernului să acţioneze rapid. O scrisoare a comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, trimisă luna trecută, solicită clarificări din partea Italiei, dar nu a primit pînă în prezent niciun răspuns. Descoperirea unor deşeuri nucleare pe Cunski sau alte nave scufundate ar putea ridica probleme pentru Guvernul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi, care îşi relansează industria energetică nucleară, după un moratoriu de 22 de ani.



12