Posibile incidente armate grave în Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibile incidente armate grave în Marea Neagră

Externe 04 Septembrie 2009 / 00:00 515 accesări

Rusia a acuzat, joi Georgia, de tentativă de provocare a unor incidente armate grave în Marea Neagră prin sechestrarea de către Tbilisi a unor nave comerciale în apele abhaze. „Numeroase cazuri de sechestrare a navelor comerciale de autorităţile georgiene în apropierea coastelor abhaze încalcă grav Convenţia din 1982 privind dreptul maritim şi este un act de arbitrar juridic internaţional”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko. Preşedintele regiunii separatiste Abhazia în Georgia, Serghei Bagapş, a ordonat miercuri marinei să distrugă navele georgiene care încalcă spaţiul său maritim în replică faţă de ceea ce a calificat „un act de piraterie al autorităţilor de la Tbilisi”.

La sfîrşitul lui august, o navă sub pavilion panamez, transportînd petrol din Turcia destinat Abhaziei, a fost sechestrată de autorităţile georgiene în baza legii care interzic activitatea economică în teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud fără consimţămîntul lor. Căpitanul turc al acestei nave a fost condamnat luni la 24 de ani de închisoare pentru contrabandă şi încălcarea legii georgiene privind teritoriile ocupate.

Criza se adînceşte cu fiecare zi. Grănicerii georgieni au refuzat miercuri să permită accesul în ţară a doi jurnalişti ruşi, ce făceau parte dintr-o delegaţie reprezentînd o comisie publică privind consecinţele conflictului ruso-georgian din 2008. Alan Kasaiev, şeful Departamentului Comunitatea Statelor Independente şi Statele Baltice din cadrul agenţiei ruse RIA Novosti, a fost autorizat să intre în Georgia. Acesta a spus însă că Maksim Şevcenko, un jurnalist de la postul de televiziune Canalul 1, şi Vladimir Mamontov, redactorul-şef al ziarului „Izvestia”, au fost opriţi să intre în ţară, după controlul paşapoartelor, la sosirea pe aeroportul din Tbilisi. Cei doi au fost obligaţi să se întoarcă cu primul zbor către Armenia, pentru că nu există rute directe Rusia-Georgia din 2006. Zborurile au fost reluate pentru cîteva luni în 2008, pînă la războiul din august 2008. „Un grănicer care nu s-a identificat a spus că Maksim Şevcenko şi Vladimir Mamontov nu puteau intra în Georgia, citînd articolul 14 dintr-o lege pe care nu a numit-o”, a afirmat Alan Kasaiev. Delegaţia urma să se întâlnească joi cu reprezentanţi georgieni din Tbilisi. Preşedintele grupului media Georgia Times, Malhaz Tulaşvili, care este membru al delegaţiei georgiene, a declarat că incidentul a fost „o provocare intenţionată, cu scopul de a tulbura lucrările comisiei sociale, pe care anumite persoane nu o apreciază, deoarece ele nu vor ca Georgia şi Rusia să aibă relaţii normale şi amicale”. Acesta a menţionat că incidentul este „o încălcare a drepturilor omului, a libertăţii de mişcare şi a libertăţii de expresie, care sînt garantate de Constituţia georgiană”.



12