Serviciile de informaţii americane întreprind o anchetă privind posibile livrări, în urmă cu mai mulţi ani, de către Iran a unor obuze chimice către fostul regim libian al colonelului Muammar Gaddafi. Aceste obuze, umplute de armata libiană cu gaz muştar, au fost descoperite în ultimele săptămâni, în două locuri din centrul Libiei. Aceste acuzaţii survin pe fondul unor tensiuni între Washington şi Teheran în legătură cu natura programului nuclear iranian. Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, AIEA, a adoptat, vineri, o rezoluţie care face apel la o mai mare cooperare a Iranului în legătură cu programul său nuclear. Marile puteri au căzut de acord asupra unei rezoluţii în care este exprimată ”o profundă şi crescândă preocupare în legătură cu programul nuclear al Teheranului”, dar fără să-i fixeze un termen pentru clarificarea punctelor în suspensie exprimate în recentul raport, foarte critic, al agenţiei. Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a publicat un vast catalog cu elemente credibile, care arată că Iranul a lucrat pentru a pune la punct o armă nucleară, ceea ce Teheranul dezminte.
Iranul a calificat, ieri, drept ”show”, reuniunea privind o zonă fără arme nucleare în Orientul Mijlociu, organizată la Viena, de AIEA şi a anunţat că nu va participa la ea. ”Regimul sionist nu este membru al TNP, iar instalaţiile sale nucleare nu sunt controlate de inspectorii AIEA. Acest regim îşi continuă activităţile nucleare secrete, ceea ce îngrijorează comunitatea internaţională”, a declarat Ali Asghar Soltanieh, reprezentant al Iranului pe lângă AIEA. ”Atât timp cât regimul sionist nu va adera la TNP şi nu va colabora cu organizaţiile şi instanţele internaţionale, acest tip de conferinţă nu are nicio utilitate şi nu poate reuşi”, a mai spus reprezentantul iranian. Ali Asghar Soltanieh l-a acuzat de parţialitate pe directorul general al AIEA, Yukiya Amano, afirmând că, de la preluarea funcţiei, acesta niciodată nu a criticat regimul sionist, suspectat că ar deţine peste 200 de focoase nucleare.
Ideea unei zone lipsite de arme nucleare în Orientul Mijlociu a fost emisă în 2000, dar a fost nevoie de un deceniu pentru ca AIEA să reuşească să organizeze o reuniune pe această temă. Reuniunea pregăteşte terenul în vederea unei conferinţe privind dezarmarea nucleară în Orientul Mijlociu, pe care ONU doreşte să o organizeze în 2012, în Finlanda.