Amiralul în retragere Bob Harward a refuzat oferta preşedintelui american de a ocupa funcţia de consilier pentru Siguranţa Naţională, în locul lui Michael Flynn, care a demisionat la cererea lui Donald Trump, relatează site-ul postului CNN.
Casa Albă a anunţat după demisia lui Flynn că general-locotenentul Joseph Keith Kellogg a fost numit consilier interimar pentru securitate naţională.
Întrebat dacă există vreun candidat pentru această funcţie, un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN: "Nu, din câte ştiu eu". "Având în vedere că mă aflu în retragere, am ocazia de a mă ocupa de probleme financiare şi de familie, aspect care ar fi fost o provocare dacă aş fi ocupat această funcţie", a spus Harward.
"Această funcţie presupune o concentrare de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână şi angajamentul de a-ţi îndeplini atribuţiile corect. La momentul actual nu îmi pot asuma un asemenea angajament", a mai precizat el. Un prieten al lui Harward a spus că acesta este reticent în a accepta funcţia deoarece Casa Albă pare un mediu haotic. Un oficial republican a declarat pentru CNN că, pentru a accepta funcţia, Harward ar fi pus condiţia de a-şi forma propria echipă. La final, a simţit că nu este cazul.
Consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, Michael Flynn, a demisionat pe fondul unui scandal generat de discuţia pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus pe tema sancţiunilor americane înaintea învestirii lui Donald Trump, a anunţat Casa Albă. Se presupune că Flynn ar fi discutat despre sancţiunile americane cu ambasadorul rus înaintea învestirii lui Donald Trump în funcţie şi că acesta i-ar fi indus în eroare pe oficiali despre această discuţie. Anterior, presa americană anunţa că Departamentul de Justiţie a avertizat Casa Albă despre aceste contacte luna trecută şi că Flynn ar putea fi vulnerabil la un şantaj rus. "Le-am oferit în mod neintenţionat vicepreşedintelui şi altora informaţii incomplete privind conversaţiile mele telefonice cu ambasadorul rus. Le-am cerut scuze cu sinceritate preşedintelui şi vicepreşedintelui, iar ei au acceptat scuzele mele", a scris Flynn, potrivit unei copii a scrisorii sale de demisie, obţinută de CNN.
"Îmi depun demisia, onorat că am servit naţiunii noastre şi poporului american într-un mod atât de distins", a scris el.
Ulterior, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a explicat că preşedintele SUA, Donald Trump, i-a cerut consilierului pentru Siguranţa Naţională, Michael Flynn, să demisioneze, din cauza unei probleme de încredere, nu a uneia de tip juridic.
Michael Flynn l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence, uitând "detalii esenţiale" despre conversaţia pe care a avut-o cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a precizat Spicer.