Post sau cură cu E-uri?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la ce cumpăraţi! Produsele de post din comerț, adevărate bombe otrăvitoare

Post sau cură cu E-uri?

Coloranţi, aditivi, înlocuitori chimici şi produse modificate genetic
Eveniment 19 Noiembrie 2014 / 00:00 1648 accesări

Pentru credincioșii din România a început, de vinerea trecută, Postul Crăciunului. El ține șase săptămâni, iar unii încearcă să-și spele păcatele renunțând, în toată această perioadă, la carne, ouă, lapte sau brânză. Nu pare foarte greu, mai ales că toate supermarketurile se întrec în oferte care mai de care mai interesante. Există tot soiul de produse vegetale care pot fi întinse cu lejeritate pe pâine, unele chiar delicioase. Din păcate, riscați să vă puneți sănătatea în pericol, deoarece majoritatea conțin coloranți, potențiatori de gust, aditivi și alte substanțe nocive pentru organism. Așa că, în locul unei detoxifieri a organismului, așa cum ar trebui să fie perioada de post, veți ține mai degrabă o cură de E-uri. Și asta deoarece produsele de post din comerț păcălesc papilele gustative și pot face pe oricine să creadă că ceea ce manâncă este sănătos. În fapt, nu fac altceva decât să-și otrăvească organismul. ”Produsele de post din comerț nu sunt vegetale, sunt chimicale, care, în loc să încurajeze sănătatea, derutează oamenii de la ceea ce ar trebui să facă cu adevărat în această perioadă. Sunt o soluție care a apărut pe timp de criză. Industria alimentară a venit cu această ofertă, orientându-se după cerere”, a declarat nutriționistul Alec Blenche. Crenvurştii vegetali, pateurile sau salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească carnea, lactatele și ouăle. Lactatele de soia sunt și ele o explozie de E-uri, avertizează nutriţioniştii. Mai grav este că printre ele sunt şi E-uri cancerigene. Multe din produsele de post conțin E-uri nocive, deoarece încearcă să imite produse naturale, fiind înlocuitori chimici de carne, zahăr, lactate sau ouă, a explicat Alec Blenche. Specialiştii recomandă să citiţi cu atenţie eticheta înaite de a pune cumpărăturile în coş. În plus, multe dintre produsele de pe rafturi sunt destul de scumpe şi chiar au mai multe calorii decât produsele originale. În post, producătorii mai comit un păcat capital. Multe alimente scoase pe piață, pe care le credem de post, sunt, de fapt, de dulce și au în componență diverse ingrediente extrase din organe de animale, avertizează Blenche. Carminul sau E120 este un colorant roșu provenit dintr-o insectă. Așa că, dacă nu țineți post cu carne de insectă, poate ar fi bine să renunțați la produsele care conțin acest ingredient. L-am găsit și noi pe unul din rafturile cu produse de post. Este prezent în multe preparate, cum ar fi crenvurștii vegetali. Și dacă tot am ajuns aici, cu toții știm că faimoșii crenvurști sunt mai nocivi decât alte preparate. Nici cei vegetali nu fac excepție. Conțin substanțe extrem de periculoase, precum xantanul, guma guar, glutamatul monosodic, arome sau amidon modificat, de care ar trebui să ne ferim. Soia este probabil cel mai consumat aliment din timpul postului, pentru că imită foarte bine gustul cărnii. Cu toate acestea, pateul, parizerul, crenvurștii, cașcavalul și salamul din soia conţin o cantitate mult mai mare de aditivi alimentari, E-uri, coloranţi şi arome. În această perioadă, mulți mănâncă doar preparate de soia. Însă Alec Blenche avertizează că nu trebuie să exagerați cu consumul de soia, mai ales că mulți producători folosesc soia din culturi modificate genetic. PRODUSELE DIN SOIA FERMENTATĂ, CEA MAI SĂNĂTOASĂ OPȚIUNE Potrivit lui Alec Blenche, dintre toate produsele din soia, cele mai sănătoase sunt cele obținute din soia fermentată. ”Există un sos care se numește sos tamari, foarte sănătos. Și tofu sau laptele de soia sunt recomandate, atât timp cât sunt obținute din soia fermentată”, a mai precizat specialistul. E-URI DE EVITAT ÎN PRODUSELE DE POST Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621), coloranţi chimici de sinteză și potențiatori de aromă. Cei mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi nitriţii (E251), cazeinatul de sodiu, substanţe de îngroşare - gume guar - E412, xantan - E415, gelan - E418, caruba - E410 şi gumă arabică sau acacia - E414, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320), caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi. O pastă vegetală cu ardei pe care am ales-o la întâmplare de pe unul dintre rafturi poate fi considerată o adevărată bombă cu ceas, deoarece conține atât substanțele de îngroșare menționate mai sus, cât și caramel sau polifosfat de sodiu. Până și în componența humusului, care ar trebui să fie un aliment-minune pentru sănătate, găsim benzoat de sodiu. CU CE ÎNLOCUIM PRODUSELE DE POST DIN MAGAZINE Specialiștii în nutriție ne recomandă să înlocuim produsele din comerț pline de chimicale cu legume și fructe proaspete, de sezon. ”Le recomand oamenilor să se orienteze spre produse leguminoase, precum mazărea, fasolea, lintea sau năutul, spre rădăcinoase - sfecla, gulia, ridichea neagră, morcovi, ghimbir, verdețuri - pătrunjel, mărar, salată, și să se îndrepte spre bogăția de fructe pe care toamna o oferă - mere, gutui, pere, fructe de pădure”, a menționat Blenche. Nutriționiștii mai recomandă să alegem mâncarea gătită în casă, dar și nuci, alune sau migdale. Pentru că doar așa putem avea, pe lângă purificarea spirituală, și o alimentaţie sănătoasă, bogată în minerale și vitamine.

Taguri articol


12