Postaţi fotografii cu copilul dvs pe Facebook? Ştiţi la ce îl expuneţi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adulții, principalii vinovați

Postaţi fotografii cu copilul dvs pe Facebook? Ştiţi la ce îl expuneţi?

Social 17 Noiembrie 2015 / 16:25 2492 accesări

Psihologul Cristina Gemănaru: ”Dacă le creăm celor mici conturi pe rețelele de socializare, noi suntem primii care încălcăm principiul protecției copilului”.

Psihologul Cristina Gemănaru: ”Dacă le creăm celor mici conturi pe rețelele de socializare, noi suntem primii care încălcăm principiul protecției copilului”.

Internetul și mai ales rețelele de socializare ascund capcane pe care cei mici nu știu să le evite. Deși folosirea internetului este benefică în sine, ea presupune riscuri precum pornografia infantilă, hărțuirea sau furtul de date personale. Tocmai de aceea, este foarte important să ne supraveghem copiii în timp ce navighează pe internet și să încercăm să îi protejăm cât mai bine. ”În alte state, foarte mulți copii nu au acces la internet, la e-mail sau la Facebook la 10 ani. Dacă nu le putem restricționa accesul la internet, ar fi bine ca măcar să avem măsuri de control asupra a ceea ce se întâmplă”, a precizat, pentru ”Telegraf”, psihologul constănțean Cristina Gemănaru. Cu toate acestea, mulți părinți greșesc postând fotografii cu cei mici sau creându-le conturi pe rețelele de socializare. ”Pentru că vorbim de copii, de persoane minore, greșeala pleacă de la persoanele adulte. Ca prim pas pentru a-i proteja pe copii, ar fi bine să conștientizăm că accesul la rețelele de socializare se face după o anumită vârstă. Dacă le creăm celor mici conturi pe rețelele de socializare, noi suntem primii care încălcăm principiul protecției copilului”, potrivit psihologului. La vârste mici sau chiar în adolescență, minorii nu conștientizează care sunt riscurile la care se expun atunci când își fac cunoscute datele personale. ”La vârste mici, copiii pot face greșeala de a împărtăși conflicte ale familiei - intră astfel în rolul de victimă, pentru a fi în centrul atenției. Totodată, ei postează imagini în care sunt protagoniști, însă tendința e de a împărtăși mesaje nelalocul lor, deoarece la vârste mici nu există maturitate la nivel psiho-social”, avertizează Gemănaru.

CEI MAI EXPUȘI SUNT COPIII CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 9 ȘI 14 ANI.

”Abia când merg la liceu adolescenții încep să gândească în profunzime, să aibă judecăți de valoare față de propria persoană, să își pună multe întrebări, să fie atenți la imaginea lor în societate. Până atunci, ei vor să fie în centrul atenției, să aibă popularitate, indiferent că e pozitivă sau negativă, și pot fi foarte dezorientați. Efectele acestei popularități le conștentizează uneori când e prea târziu”, a subliniat psihologul.

FRUSTRĂRILE ADULȚILOR, MODEL PENTRU MINORI Specialiștii atrag atenția că adulții pot deveni un exemplu negativ pentru copii, atunci când fac public ceea ce gândesc. ”Pe rețelele de socializare se împart și foarte multe frustrări la nivel personal, mai ales în ultima perioadă. Facebook-ul a devenit o modalitate prin care poți să-ți exprimi invidia, răutatea, frustrarea, intoleranța față de ceva, iar aceste exprimări negative să fie încurajate. Copilul, care e o personalitate în formare, poate înțelege că, dacă eu mi-am exprimat în mod negativ părerile și am fost apreciat de alții la fel de imaturi social, așa ar trebui să acționeze și el”, a spus Cristina Gemănaru.

Taguri articol


12