Postul de preşedinte al R. Moldova, prezentat pe un site de locuri de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Postul de preşedinte al R. Moldova, prezentat pe un site de locuri de muncă

Externe 05 Septembrie 2009 / 00:00 416 accesări

Postul de preşedinte al Republicii Moldova figurează ca vacant pe un site de recrutări de personal, în ceea ce pare a fi o ofertă cel puţin haioasă. Potrivit site-ului , „candidatul trebuie să fie extrem de capabil, cu experienţă în condus ţări, dornic să rămînă în istorie şi să se îmbogăţească doar din salariul pe care îl primeşte”. Responsabilităţile postului includ organizarea şi conducerea de şedinţe, verificarea zilnică a bugetului statului, deplasări pe teren, posibilităţi de călătorii în străinătate. Printre cerinţe se numără „abilitatea de a citi clar discursuri, experienţă de minim doi ani pe posturi din conducerea ţării, cunoştinţe de gramatică, cunoaşterea perfectă a limbilor română şi rusă, abilitatea de a vorbi cu accent moldovenesc, spirit de echipă, disponibilitate pentru relocare, fizic plăcut”. Printre recomandările de pe site figurează crearea unui mediu economic şi social care să stimuleze revenirea în ţară a moldovenilor din străinătate. Printre aptitudinile care ar reprezenta un avantaj sînt menţionate navigarea pe net, cunoştinţe word 2007, paint, solitaire şi black jack.

Pe un ton mult mai serios, demisia lui Vladimir Voronin din fruntea statului moldovean simplifică dialogul coaliţiei de guvernare cu deputaţii comunişti pentru alegerea lui Marian Lupu la conducerea Parlamentului, apreciază liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. „În interiorul Partidului Comuniştilor există mai multe curente, mai mulţi poli de putere şi mai multe puncte de vedere asupra situaţiei ulterioare din ţară. Eu cred că majoritatea din interiorul PCRM a reuşit să-l determine pe Voronin să nu se agaţe de putere în stilul statelor din Asia Centrală şi acesta este un detaliu care ne ofertă foarte mult optimism în privinţa acumulării numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui ţării”, susţine prim-vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tănase. Mai mult, se crede că Vladimir Voronin a fost sacrificat tacit de majoritatea comunistă care încearcă să îşi protejeze astfel afacerile. În privinţa desemnării noului procuror General al R.Moldova, se anticipează că PCRM va face tot posibilul pentru ca actualul deţinător al portofoliului să rămînă în funcţie, deoarece există o serie de dosare foarte sensibile pentru fosta guvernare în privinţa cărora opinia publică aşteaptă un răspuns. Printre acestea se numără, de exemplu, evenimentele de la 7 aprilie, ce au urmat alegerilor parlamentare, zona de interese economice a lui Oleg Voronin sau cine sînt autorii asasinării fostului director adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale Piotr Dimitrov.

Îndepărtarea PCRM de la putere pare să fie de bun augur. Finlanda, Belgia, Elveţia şi Grecia se vor alătura, la începutul anului 2010, Centrului comun de vize de la Chişinău. Totodată, în cadrul consultărilor s-a menţionat că în prezent se negociază aderarea Croaţiei şi Slovaciei la Centrul comun de vize, amplasat în incinta ambasadei Ungariei la Chişinău. La rîndul său, Rusia se plasează în expetativă. Oficialii de la Moscova au anunţat că vor adopta o decizie în privinţa Transnistriei în funcţie de modificarea poziţiei noii conduceri a R.Moldova faţă de regiunea transnistreană, a declarat, joi, la Tiraspol, deputatul Dumei de Stat Serghei Markov. „Este posibilă o schimbare bruscă a puterii, şi, prin urmare, a poziţiei faţă de ţara voastră. Azi, noi trebuie să înţelegem în ce direcţie se vor îndrepta schimbările pentru a adopta decizii exacte, corecte şi calme. Puteţi fi siguri că Rusia nu va trăda Transnistria. Noi nu îi trădăm pe ai noştri. Rusia îi iubeşte pe cei care o iubesc”, a subliniat deputatul rus, în cadrul întrevederii cu liderul transnistrean, Igor Smirnov.



12