Postul, între credință și dietă. Ce ne sfătuiesc reprezentanții Bisericii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Dacă nu facem bine în post, ținem dietă alimentară și atât“

Postul, între credință și dietă. Ce ne sfătuiesc reprezentanții Bisericii

Social 23 Martie 2016 / 17:11 1590 accesări

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu: ”Avem lapte, brânză sau carne de post. Aştept să apară şi ouă de post”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu: ”Avem lapte, brânză sau carne de post. Aştept să apară şi ouă de post”.

Ne aflăm în plină perioadă de curățire trupească, de când am intrat în Postul Paștelui. Până pe 1 mai, cei care au posibilitatea nu mănâncă ”de dulce” - lapte, ouă și carne. În aceste condiții, în marile magazine din Constanța, standurile cu produse din carne sunt pustii, pentru că au început să fie frecventate mai mult standurile cu legume și fructe, dar și cele cu produse de post. Pe rafturile magazinelor și pe tarabele din piețe regăsim din plin fructe și legume proaspete, așa că postul nu este greu de ținut. Printre legumele și verdețurile de sezon se numără spanacul, urzica, ceapa și usturoiul verde, leurda, loboda, ștevia, castraveții, ridichile sau roșiile. Spre exemplu, un kilogram de spanac costă în piețele constănțene mai puțin de 5 lei, iar o legătură de ceapă verde 1,5 lei. Dacă vreți să diversificați meniul zilnic găsiți în magazine și produse din soia, care imită foarte bine mezelurile, iar în loc de un pahar cu lapte, puteţi opta pentru laptele de soia. Dacă o cutie cu lapte de vacă porneşte de la 3 - 4 lei, în funcţie de producător şi de cantitatea de grăsime pe care o conţine, laptele din soia ajunge la 10 lei litrul. Consumate frecvent de români, produsele de post din supermarketuri abundă în aditivi alimentari şi nu sunt deloc sănătoase, ne avertizează nu numai medicii, ci și preoții. ”Produsele pentru masa de Paște sunt foarte bine aditivate dacă stau 7 săptămâni pe raft, până la Înviere. Și la mâncarea de post trebuie să avem grijă. Nu toată mâncarea de post e sănătoasă. Avem lapte, brânză sau carne de post. Aştept să apară şi ouă de post”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu.

COCKTAILURI DE SUBSTANŢE CHIMICE Spre exemplu, numai un sortiment de pateu vegetal cu ardei, comercializat în aproape orice magazin, conține peste 30 de ingrediente, multe dintre ele extrem de nocive pentru organism. Un alt produs de post, napolitanele cu cremă de lămâie, conține peste 10 ingrediente. Mulți nu citesc însă etichetele sau nu cunosc ce ascund termenii de specialitate, pentru că altfel ar vedea ce se ascunde dincolo de ambalajul atrăgător. Tocmai de aceea ar trebui să citim cu atenție eticheta şi să alegem produsele de post care sunt cu adevărat sănătoase. ”Postul cel mai bun este cu fructe și legume cât mai proaspete, gătite cât mai puțin, tratate termic cât mai puțin, fără prăjeli. Fiert merge, fiertură făceau și sfinții părinți în pustiu”, a explicat preotul.

SFATURI DE URMAT Doar abținându-ne de la alimente considerate ”de dulce” nu este de ajuns în post. ”Exercițiul alimentar este prima treaptă din scara care ne duce spre Cer numită post. Urmează înfrânarea de la rele, pentru că ne înfrânăm de la mâncare tocmai pentru a spune „nu“ păcatului. Abținerea de la alimente de dulce e un exercițiu benevol prin care ne educăm voința, ne întărim pentru a spune „nu“ răului și pentru a săvârși binele, pentru că avem o problemă - facem repede rău, iar bine facem mult prea greu. Dacă nu facem bine în post, ținem dietă alimentară și atât”, potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. De fapt, acesta este și scopul suprem al postului - unirea cu Dumnezeu și împăcarea cu aproapele nostru. ”Postul este o revenire la firescul binelui, fiind însoțit de iertare. Postul trebuie să ne ducă la dragoste, pentru că Dumnezeu este dragoste - pentru asta avem și rugăciunea, care este a doua treaptă către scara care ne duce spre Cer. Tocmai de aceea se înmulțesc slujbele la biserică în această perioadă, pentru exercițiul rugăciunii”, a spus părintele Tănăsescu.



12