Postul lui Trump, dorit de 430 de americani înscriși deja în cursa pentru Casa Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Postul lui Trump, dorit de 430 de americani înscriși deja în cursa pentru Casa Albă

Externe 21 Decembrie 2018 / 15:32 621 accesări

Aproape 430 de americani au completat deja documentele necesare pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2020 din Statele Unite, analiștii așteptându-se ca alte câteva sute să facă același lucru până la termenul limita impus de Federal Election Commision (FEC), agenția însărcinată cu aplicarea legilor privind campania financiară. Dintre aceștia, foarte puțini vor ajunge să candideze efectiv la președinția americană, însa datele FEC indică că numărul de persoane care au completat formularul financiar obligatoriu în cursa pentru Casă Albă este pe cale să bată un record în comparație cu ciclurile prezidențiale anterioare, potrivit g4media.ro. În ceea ce privește partidele tradiționale, numărul potențialilor candidați democrați la alegerile prezidențiale din 2020 este estimat în prezent la circa 25 (fără însă ca vreunul dintre politicienii cunoscuți să-și anunțe în mod oficial candidatura), în timp ce, în tabăra republicană, președintele Donald Trump, aflat la primul mandat, va fi în mod automat candidatul partidului pentru încă patru ani la Casa Albă. Analiștii nu exclud însă ca nominalizarea lui Trump pentru fotoliul de președinte al Statelor Unite să fie contestată de unul sau mai mulți republicani, lucru care ar face că toți candidații să treacă prin alegerile primare obligatorii. Potrivit FEC, numărul americanilor care au completat formularul financiar obligatoriu pentru cursa prezidențială a ajuns în acest moment la aproape 430. Având în vedere că alegerile prezidențiale următoare vor avea loc la 3 noiembrie 2020, adică peste 600 de zile, analiștii se așteaptă ca numărul final de candidați pentru Casa Albă să bată un record în comparație cu scrutinurile prezidențiale anterioare. Pentru alegerile prezidențiale din 2000 de exemplu, doar 418 de americani și-au anunțat campaniile în formularele FEC, un pas obligatoriu pentru candidații care strâng sau cheltuiesc mai mult de 5.000 de dolari pe contribuții și cheltuieli electorale. Pentru alegerile din 2016, acest număr a fost de 1.777 de candidați, ceea ce a reprezentat o creștere de 325% dacă se iau în calcul ultimele cinci alegeri prezidențiale din Statele Unite.

Revista TIME, care a scris despre numărul mare de candidați înscriși în cursa din 2020 pentru Casa Albă, a precizat că foarte puțini dintre cei care completează formularul FEC vor și candida efectiv în alegeri. Conform informațiilor, dintre cei 1.777 candidați care au raportat campaniile lor cu FEC în 2016, mai puțin de 130 au raportat că au avut cheltuieli de campanie, cum ar fi cele cu salariile personalului, călătorii și campanii publicitare. Dintre cei care au făcut acest lucru, doar 51 de candidați au cheltuit mai mult de 20.000 de dolari. Comitetul de campanie al lui Donald Trump de exemplu, care a fost nominalizarea republicanilor pentru Casa Albă, a avut cheltuieli de peste 300 de milioane de dolari pentru alegerile din 2016.

Vorbind despre candidații înscriși deja în cursa prezidențială din 2020, ziariștii americani au dat ca exemplu cazul lui Michael Bickelmeyer, un republican din Ohio, care a fost înscris și la scrutinul precedent, din urmă cu doi ani. Bickelmeyer, care lucrează în patru locuri diferite (șofer pentru Domino’s Pizza, angajat la compania Honey Baked Ham și la un hotel Holiday Inn, precum și ca agent de securitate), a cheltuit 6.000 de dolari în alegerile din 2016, sfârșind cu doar 10 dolari rămași în cont la finalul campaniei electorale. Contactat de TIME, republicanul din Ohio a afirmat că este „prea ocupat” pentru a discuta de ce crede că este calificat pentru a ocupa funcția de președinte al Statelor Unite și că cele patru slujbe pe care le are îl epuizează, astfel încât trebuie să se odihnească de câte ori are ocazia.

Explicațiile experților

Comentatorii afirmă că ușurința de a completa și depune documentele online joacă un rol important în creșterea numărului de candidați care își declară intențiile de campanie cu Comisia Electorală Federală. „Internetul înlesnește procesul, deoarece nu mai trebuie să soliciți formularele, să le completezi și să le trimiți prin poștă. Poți să faci asta la ora 2 dimineața în subsolul casei tale,” a declarat Eli Noam, profesor de economie și finanțe la Columbia University. Un alt lucru care încurajează tot mai mulți americani să candideze are legătură și cu succesul ultra-mediatizat al lui Donald Trump, un candidat complet atipic, care a reușit să ajungă liderul Americii și al lumii libere. TIME amintește de altfel că, după victoria în alegeri a acestuia în 2016, celebrități americane dintre cele mai diverse, precum cântărețul Kanye West, actorii Alec Baldwin și „The Rock” sau oamenii de afaceri Mark Cuban și Michael Bloomberg, au lăsat să se înțeleagă că ar putea să intre în cursa electorală următoare. Este evident că nu toți cei care completează formularele financiare cu FEC și își anunță candidatura cred cu adevărat că pot câștiga cea mai importantă competiție electorală din lume. „Oamenii au alte motive, cum ar fi publicitatea sau vanitatea. Dar acesta nu este neapărat un lucru rău. Oamenii se implică și există o deschidere mai mare. Ce e rău în asta?” a afirmat Eli Noam.

Cum stau lucrurile la democrați și republicani

În ceea ce privește cele două partide tradiționale americane, lucrurile stau diferit. Așa cum scriam în urmă cu câteva luni, numărul potențialilor candidați democrați la alegerile prezidențiale pentru Casa Albă din 2020 este estimat în prezent între 20 și 30, lucru care ar putea să complice șansele Partidului Democrat de a unifica formațiunea în jurul unui singur competitor, suficient de puternic pentru a-l învinge la urne pe Trump. Printre cei despre care se crede că își vor anunța candidatura în lunile următoare se numără mai multe personalități din formațiunea liberală, inclusiv Hillary Clinton, democrata care a fost învinsă de Trump la alegerile din 2016. Niciunul dintre politicienii democrați de marcă nu au făcut însă anunțul oficial, analiștii așteptându-se ca primele candidaturi să fie anunțate în următoarea perioadă.

Problema democraților ar putea să fie până la urmă chiar democrații înșiși. Partidul Democrat traversează în această perioadă un moment de transformare, în care rebeliunea activiștilor de extremă stânga îi amenință arhitectura deja vulnerabilă. Comentatorii cred că formațiunea democrată se confruntă cu o revoluție internă determinată de faptul că democrații nu știu încă cu exactitate cum să răspundă lui Trump și cum să îi saboteze agenda. Iar situația este îngreunată de faptul că nu există un lider democrat emblematic, care să conducă această strategie și să unească membrii de partid divizați. Lista lungă a potențialilor candidați (și în care se amestecă liberali din California, cu oameni de afaceri, socialiști, libertarieni și progresiști) nu face decât să arate cât de dificilă este găsirea unui numitor și a unui candidat comun.

În ceea ce-l privește pe actualul lider de la Casă Albă, acesta a anunțat deja că va candida pentru un nou mandat de președinte al Statelor Unite. Analiștii americani se întreabă doar dacă republicanii care au lăsat să se înțeleagă că iau în considerare posibilitatea de a se prezența și ei la alegeri vor reuși să câștige o cursă electorală în care actualul președinte pleacă drept marele favorit. În ultimii doi ani, Trump a transformat complet Partidul Republican după chipul și asemănarea să, iar șansele contracandidaților din partid de a-l înlocui în competiția pentru Casa Albă sunt în acest moment aproape minime.

În mod normal, președintele aflat la primul mandat va fi în mod automat candidatul partidului pentru încă patru ani la Casa Albă. Analiștii nu exclud însă ca nominalizarea lui Donald Trump pentru fotoliul de președinte al Statelor Unite să fie contestată de unul sau mai mulți republicani, ceea ce ar face ca Trump să treacă din nou prin alegerile primare. Ar fi, susțin comentatorii, un lucru de care el ar profita cu siguranță și care i-ar consolida poziția în interiorul formațiunii republicane, precum și pe scena politică din Statele Unite. Președintele este neînvins în ultimele 14 alegeri primare republicane, o serie de victorii care sugerează că opoziția, cel puțin în cadrul electoratului republican, este în acest moment inutilă.

Dintre cei care ar putea să încerce să îi conteste candidatura se numără guvernatorul de Ohio, John Kasich, senatorii Jeff Flake (Arizona), Ben Sasse(Nebraska) Și Bob Corker (Tennessee) sau fostul aspirant la Casa Albă în 2012, Mitt Romney, dar toți aceștia au fost deja învinși de Trump la alegerile trecute și au puține șanse să îi facă față într-o nouă confruntare directă.



12