Prezenţa în organism a potasiului evidenţiază numeroasele proprietăţi ale acestui element mineral, şi anume: asigură funcţionarea presiunii osmotice, contribuie la păstrarea echilibrului acido-bazic al celulelor, revitalizând organismul şi menţinând astfel starea de sănătate a acestuia; este tonic cardiac, stimulent al mişcărilor intestinale etc. Important pentru organism este şi raportul, considerat ca fiind normal, de 2/1 dintre potasiu şi sodiu, raport care trebuie să se menţină constant. Atât deficitul, cât şi surplusul de potasiu produc perturbări în buna funcţionare a inimii. Carenţa de potasiu produce hipoglicemie, edeme, degenerarea muşchiului inimii şi a muşchilor scheletici, influenţând în mod negativ şi creşterea. Prezenţa simultană a apei şi a potasiului în fructe şi legume le conferă acestora o pronunţată acţiune diuretică. Potasiul este indicat în oboseala musculară, în oligurie, reumatism cronic, poliartrită cronică evolutivă, diferite afecţiuni pulmonare, miocardite senile, îmbătrânire prematură, hipertensiune arterială, tahicardie, diabet uşor etc. Cantitatea totală de potasiu aflată în organism reprezintă 0,3% din greutatea acestuia (130-150 g), iar necesarul zilnic este de 3-4 g. Mai toate produsele alimentare conţin potasiu, acesta aflând-se însă preponderent în fructe şi legume.