Povara fiscală, mai apăsătoare în 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La mai multe taxe!

Povara fiscală, mai apăsătoare în 2014

Eveniment 24 Decembrie 2013 / 00:00 3123 accesări

În 2014, autorităţile fac paşi importanţi în direcţia fiscalizării economiei. Potrivit autorităţilor, cele mai multe noutăţi din Codul Fiscal vizează atât noi biruri, cât şi eliminarea excepţiilor şi punerea la plată a mai multor categorii de contribuabili. Iată, în continuare, cele mai importante schimbări:

1. Se renunţă la declararea bonurilor fiscale în valoare de până la 100 euro, considerate facturi simplificate. Măsura va fi valabilă până la 31 decembrie 2014. Actul normativ a fost publicat în „Monitorul Oficial“ încă de la 13 septembrie. La aceeaşi dată, Fiscul a dat un ordin care se referă la eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care beneficiază de împrumuturi din fonduri europene şi pe care autorităţile de management nu le-au decontat la timp.

2. Sistemul TVA la încasare devine opţional pentru micile afaceri. Obligativitatea sa a fost eliminată de ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini (PC), după ce, în ianuarie, un alt ministru conservator a introdus-o în joc. În ultimele 12 luni, însă, foarte multe microîntreprinderi au fost scoase din piaţă, întrucât marile afaceri au preferat să renunţe la contractele cu ele, nefiind interesate să achite TVA atât de repede. Tot de la 1 ianuarie 2014 se abrogă şi obligaţia colectării TVA la 90 de zile pentru facturile de livrări de bunuri şi prestări de servicii, în cadrul sistemului TVA la încasare. Până şi Comisia Europeană s-a autosesizat în această privinţă, avertizând că reglementările curente încalcă nişte principii comunitare de bază.

3. La mijlocul lui noiembrie, Guvernul a dat o OUG prin care aduce câteva modificări importante activităţii financiar-contabile şi impozitelor datorate de cetăţeni, cu aplicare de la 1 ianuarie 2014. Documentul schimbă procedura TVA aferentă contribuabililor declaraţi inactivi, impozitul pe dividende şi perioada fiscală la impozitul pe profit. În plus, se reglementează impozitul pe construcţii şi se majorează redevenţele miniere. Pe scurt, un plus de fiscalitate.

4. Tot de la 1 ianuarie 2014 se schimbă şi valoarea câtorva indicatori foarte importanţi, precum salariul mediu brut pe economie şi cuantumul ajutorului de deces. Astfel, în 2014, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 lei.

5. În 2014 intră în vigoare şi noul Cod al Insolvenţei, care prevede, printre altele, modificarea plafonului de la care poate fi cerută deschiderea procedurii insolvenţei, protejarea creditorilor şi tragerea la răspundere a managerilor care se fac vinovaţi de intrarea unei firme în incapacitate de plată. Practic, nimeni nu va mai putea folosi procedura ca pe un refugiu în caz de probleme, mai ales că şi durata maximă a fost redusă de la 36 la 12 luni.

6. Tot de la anul se introduce şi contribuţia individuală la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendare). De asemenea, se implementează un sistem naţional de raportare, verificare, monitorizare şi control al situaţiilor financiare şi bugetelor instituţiilor publice. O menţiune - pentru arendă, Fiscul va folosi procedura reţinerii la sursă şi în cazul CASS. Practic, atât impozitul de 16%, cât şi CASS vor fi reţinute plătitorului de venit din suma datorată proprietarului terenului. Declararea se va face prin depunerea formularului 112.

7. De la 1 ianuarie intră în vigoare şi noile forme ale declaraţiilor 208 şi 209, utilizate pentru declararea impozitului la vânzările de imobile din patrimoniul personal de către persoanele fizice. Astfel, impozitele datorate vor fi calculate în funcţie de perioada de deţinere a unui imobil. Formularul 208 va fi completat online, de către notarii publici, cu ajutorul unui program gratuit de asistenţă de pe site-ul ANAF. Pe de altă parte, plata impozitului se efectuează până la data de 25 a lunii următoare efecutării tranzacţiei, prin intermediul formularului 209, care trebuie depus direct la Fisc.



12