Luptătorii care și-au lăsat familiile pentru a apăra țara în cel de-al Doilea Război Mondial au fost sărbătoriți, ieri, la Prefectura Constanța, cu ocazia „Zilei Veteranilor de Război”. Manifestările în cinstea veteranilor au debutat cu un recital muzical susținut de Fanfara Forțelor Navale Constanța. Apoi, s-au strâns cu toții în sala „Remus Opreanu”, unde și-au împărtășit întâmplările de război, care au lăsat urme adânci pe trupurile și în sufletele lor. Unii și-au văzut prietenii și chiar rudele murind pe front. Alții au fost nevoiți să străbată distanțe de sute de kilometri pe jos, fără mâncare și fără apă. Una dintre cele mai impresionante întâmplări a fost relatată de gen. lt. (r) Gheorghe Constantin, președintele Asociației Naționale a Veteranilor - Filiala Constanța.
AMINTIRI DUREROASE Gheorghe Constantin a povestit cum, după ce a pierdut o luptă și a fost nevoit să se ascundă de inamici ca să nu fie capturat, s-a gândit, pentru un moment, să își ia viața. „Mi-am pus arma la tâmplă și am vrut să mă împușc, pentru că auzisem că prizonierii sunt torturați și mutilați. Preferam să mor decât să trec prin așa ceva”, a povestit veteranul. După ce a scăpat de pericol și s-a întors la bază, s-a întâlnit cu mareșalul Ion Antonescu, care era acolo pentru a discuta cu piloții. „I-am spus ce mi s-a întâmplat, iar asta l-a emoționat vizibil. S-a despărțit de noi cu ochii în lacrimi, spunând: „E greu, copiii mei. O să fie și mai greu. Dar trebuie să facem sacrificii ca să ne păstrăm țara””, a mai relatat fostul luptător.
ȘI-A VĂZUT FRATELE MURIND PE FRONT La rândul său, plutonierul în retragere Avamil Cadâr, fost tunar care a luptat în prima linie a frontului între anii 1943 - 1946, a suferit multe în anii de război. „Unul dintre frații mei a fost împușcat de nemți pe câmpul de luptă. Mi-am văzut sute de camarazi murind în moduri groaznice”, și-a amintit cu durere bătrânul. Războiul a lăsat urme adânci asupra lui. Ca o ironie a sorții, deși a luptat patru ani împotriva nemților, doi dintre copiii săi trăiesc în Germania de câțiva ani. Titlul de veteran de război a fost instituit la 29 aprilie 1902, prin decret, de către regele Carol I. La 113 ani de la acest eveniment, Guvernul României a declarat anul 2015 „Anul Veteranilor de Război”.
RENTELE VETERANILOR, MAJORATE Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a avansat, ieri, în grad 20.000 de veterani. Totodată, Dușa a anunțat și mărirea cu 75% a rentelor lunare acordate veteranilor de război. „Este o măsură reparatorie, firească. Dincolo de vorbele frumoase, veteranii au nevoie de sprijin concret, pe care îl vom acorda”, a declarat Dușa.