Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie va găzdui, pe data de 6 martie, de la ora 13.00, în aula „Adrian Rădulescu”, lansarea oficială a cărţii „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient”, volumul al II-lea. Este cea de-a patra carte a scriitorului Petre Covacef, inginer constructor de profesie, care a mai publicat, pînă acum: „Povestea Farului Genovez I”, „Cimitirul viu de la Sulina” şi „Portul Constanţa – Portul lui Anghel Saligny”, lucrare pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române pe anul 2004.
Noua carte semnată de Petre Covacef este o lucrare ştiinţifică, dar ea se adresează şi publicului larg, interesat să cunoască interpretări noi sau o parte din istoria Dobrogei din secolul al XIX-lea. „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient” este rodul unei munci de documentare care s-a desfăşurat pe parcursul a aprox. patru-cinci ani, cartea avînd o bibliografie consistentă, însă, în principal, axîndu-se pe lucrările francezilor Camille Allard şi Jules Michel, medic şi, respectiv, inginer, care au călătorit în Dobrogea, în jurul anilor 1850 şi au lăsat informaţii importante despre Constanţa şi întreaga regiune. Primele două capitole sînt bilingve (română şi franceză), cuprinzînd atît lucrările originale cu traducerea - Amintiri din Orient după Camille Allard, Construcţiile de apărare ale romanilor din Dobrogea-Kustendje, după Jules Michel, cît şi notele şi comentariile autorului. Volumul are şase capitole, într-unul din acestea, intitulat Eseuri, scriitorul oferind informaţii despre Dobrogea în timpul Războiului Crimeei, dar şi despre minorităţile din spaţiul aflat între Dunăre şi Marea Neagră: cerchezii şi ţiganii musulmani. De asemenea, în acelaşi capitol, sînt prezentate movilele de pămînt din Dobrogea, cimitirul militarilor francezi din Constanţa şi statuia lui Ovidiu.
În paginile cărţii, cititorii vor descoperi şi ilustraţii, fiind aduse în atenţie planul oraşului şi al drumului din oraş, în anul 1839, tabăra de la Kustendje a militarilor francezi, în anul 1855, movilele de pămînt de la Histria, monumentul militarilor francezi din Cimitirul eroilor, statuia lui Ovidiu, dar şi imagini cu femeile din Vlahia.
Această carte de excepţie, care aduce în prim-plan evenimente, fapte, obiceiuri, repere geografice, materiale, documente ce completează golurile existente în complicata istorie a regiunii, va fi prezentată, în faţa publicului constănţean, pe data de 6 martie, atît de autor, cît şi de prozatorul Ovidiu Dunăreanu – preşedinte ale Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, contraamiral (r) Petre George şi prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.