În Constanţa există un stâlp-fantomă. Probabil sunt mai mulţi, dar acest stâlp despre care vă voi povesti a bântuit, precum o fantomă nemiloasă, nopţile autorităţilor locale şi firmelor de utilităţi publice. Dar să o luăm cu începutul. Povestea noastră debutează în noaptea de 28 septembrie, când un şofer impetuos şi, probabil, prea puţin obişnuit cu volanul, sau poate doar grăbit, se înfige cu viteză în mai multe maşini, unele în mers, altele parcate cât se poate de regulamentar pe b-dul Aurel Vlaicu, puţin mai sus de Campus. O maşină nevinovată este înghesuită între automobilul, la fel de nevinovat, al şoferului imprudent, un copac şi... un stâlp (el este!!). Dacă pomul comunitar a rezistat impactului, stâlpul însă, în înţelepciunea-i de beton, a cedat şi s-a înclinat, uşor, spre pământ. În cursul zilei următoare, 29 septembrie, maşina lovită a fost luată de la locul accidentului, iar stâlpul a rămas astfel fără niciun reazem. Diverse autorităţi s-au pendulat prin preajma stâlpului, l-au măsurat, admirat, discutat şi... au plecat. Stâlpul a rămas înclinat periculos de politicos către pământ. Aşa a apărut întrebarea limpede şi firească: „al cui e stâlpul?”. Judecând, chiar şi superficial, după răspunsurile autorităţilor şi prestatorilor de servicii publice: stâlpul este al nimănui. Chiar aşa. De ce ar trebui ca toţi stâlpii să aparţină cuiva? Astfel apar specia „stâlpului comunitar”, ONG-uri care să-l protejeze şi oameni care să-l scutească de suferinţă (probabil că, în fapt, asta a încercat să facă şoferul grăbit în noaptea de 28?) sau, am zis noi, specia „stâlpului-fantomă”, ce pare creată pentru exact acest tip de ocazii, pentru a bântui liniştea autorităţilor.
Un gest cetăţenesc
Frenezia birocratică (adrese au zburat în toate direcţiile, între Primărie, Enel, Luxten, ISU, RATC, Poliţie şi, probabil şi alte autorităţi, în încercarea de a afla „al cui e stâlpul”) s-a încheiat odată cu lăsarea frustrantă a serii, căci nimeni nu a reuşit să afle „al cui e stâlpul”! Peste bulevardul Aurel Vlaicu s-a aşternut liniştea. Dacă ascultai însă cu atenţie, aproape că puteai auzi bătăile speriate ale inimilor locuitorilor din zonă, care aveau maşini parcate în apropierea stâlpului din ce în ce mai înclinat şi care urmăreau, poate, ultimele secunde din emisiunile lor preferate. Pe la ora 22.30, un CETĂŢEAN - şi veţi vedea de ce este scris cu litere mari! - adevărat din Constanţa, unul care ştie că, potrivit definiţiei, pe lângă drepturile civile şi politice, are şi obligaţii faţă de comunitatea căreia îi aparţine şi, implicit, faţă de ceilalţi cetăţeni, a trecut prin zonă, în drum spre casă. Întâmplător, acest cetăţean se afla la volanul unei maşini de tractat şi, observând înclinaţia extrem de periculoasă a stâlpului, s-a gândit să facă un gest cetăţenesc şi să asigure stâlpul cu ajutorul cablului maşinii de tractat şi al unei funii. După ce s-a asigurat că stâlpul nu mai reprezintă un pericol pentru maşinile din zonă sau pentru traficul rutier, cetăţeanul Florin Codin a început să dea telefoane pe la autorităţi, în încercarea de a chema pe cineva care să-l ajute cu stâlpul. Răspunsurile şi aşteptarea de peste două ore l-au dezamăgit în aşa măsură încât a sunat la redacţia ziarului nostru.
Telefoane în lanţ, în miez de noapte
Pentru că nu ne-a venit să credem că nu l-a ajutat nimeni, am refăcut firul telefoanelor. La Dispeceratul Primăriei ne-a răspuns o voce uşor adormită, cu destul de multă amabilitate, ţinând cont de orele înaintate, care ne-a declarat că “noi am făcut toate demersurile” şi că au anunţat peste tot. Ubicuitatea informaţiei ne-a făcut să insistăm şi pe doamnă să ridice uşor vocea. Concret, stâlpul nu este al Primăriei, iar dispeceratul a anunţat toate autorităţile cu competenţe în domeniu încă din timpul zilei. Perfect. Continuăm periplul telefonic cu dispeceratul Enel. Aici dăm peste un inginer şef de tură, extrem de amabil şi volubil, care ne spune că ştie povestea stâlpului, dar că, din păcate, acesta nu-i în curtea Enel şi nu au cum să intervină pe... stâlpul altuia. Absolut corect. Potrivit acestui amabil domn, stâlpul ar putea aparţine Luxten. Perfect. Apucăm firul următor şi sunăm la dispeceratul Luxten (era deja trecut bine de miezul nopţii), unde dăm peste Claudiu Ilie, însuşi directorul Luxten Constanţa, care, extrem de amabil şi el, ne anunţă că ştie povestea stâlpului care... nu este al lor. Mai mult, o echipă de-a sa fusese acolo pe timpul zilei, să evalueze situaţia, punându-se la dispoziţia autorităţilor în cazul în care ar fi fost nevoie. N-a fost. Discutând despre pericolul concret al acestui axis mundi care, dacă ar fi căzut, ar fi lăsat întreg Tomis Nordul fără cablu, telefon şi alte asemenea facilităţi cablate, domnul Ilie îşi manifestă din nou disponibilitatea de a pune la dispoziţie experienţa şi mâna de lucru a echipelor sale. O singură condiţie este necesară: o macara. Un nou indiciu, continuăm pe firul investigaţiei şi sunăm la dispeceratul RATC, Regie despre care ştiam că deţine o macara. Dispecerul, de asemenea foarte amabil, este de acord cu faptul că Regia deţine o macara, însă macaragiul este din Cumpăna şi, chiar dacă l-am fi adus de acolo, nu se poate pune în mişcare fără acordul şefului, c-aşa-i la întreprindere. Suntem de acord, aşa-i... Era trecut deja de 1. Următorul pas: 112. Colegul care se ocupă de acest important domeniu este direcţionat către dispeceratul ISU „Dobrogea”, de unde află că: „Știm despre ce este vorba. Am anunțat Primăria Constanța și Enel-ul, iar în cel mai scurt timp vor ajunge echipajele în zonă“, a spus operatorul care a preluat sesizarea.
Răsuflăm uşuraţi şi îl sunăm pe cetăţeanul adevărat care se ocupa cu operaţiuni cetăţeneşti la acele ore, pe Aurel Vlaicu, că va fi salvat. Autorităţile sunt deja pe drum, pe cale să intervină. Blazat şi dezamăgit, acesta îşi făcuse deja planul să-şi lase acolo maşina, să susţină stâlpul şi să plece acasă, întrucât la ora 7 trebuia să fie la microbuz, urmând să plece din ţară. „Am vrut să fac un gest. L-am făcut. S-ar părea că sunt singurul. Aşa stau lucrurile în România”, ne-a declarat el. L-am felicitat încă o dată pentru gest şi am părăsit investigaţiile pentru a prinde câteva ore de somn liniştit (trecuse bine de ora 2), sub veghea autorităţilor.
A doua zi...
A doua zi de dimineaţă, fotoreporterul trimis la faţa locului anunţă o surpriză: maşina de tractare a cetăţeanului adevărat era încă acolo, iar stâlpul era la fel de înclinat. Aşadar, nicio autoritate nu se deranjase în noaptea precedentă să iasă în întâmpinarea gestului cetăţenesc. Probabil că, plictisiţi de atâtea telefoane, dispecerii s-au gândit să inventeze o intervenţie, ca să apuce şi ei câteva ore de somn liniştit. O luăm de la capăt. La Primărie, colega care se ocupă de domeniu află din nou că: „Stâlpul nu este al nostru. Am primit o sesizare și, în urma verificărilor, am văzut că acel stâlp nu ne aparține. Din acest motiv, am făcut notificare către Enel Dobrogea încă din 28 septembrie, atunci când am fost informați că acel stâlp stă să se prăbușească“, potrivit declaraţiei directorului Direcției de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanța, Aurora Trașcă. OK, pasul următor - cerem de la Enel o notă oficială: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: În noaptea de 28 septembrie, la solicitatea autorităților, o echipă de intervenție Enel s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea situației. Astfel, s-a constatat că nu au fost afectate echipamente sau rețele electrice în zona accidentului, în timp ce stâlpul afectat de accidentul rutier produs pe bulevardul Aurel Vlaicu nu este în proprietatea Enel Distribuţie Dobrogea”. Deci, o altă cale închisă. La Luxten vorbisem deja cu autoritatea competentă, la RATC nu... Părăsim zona concretului, care nu ne-a ajutat cu nimic, şi păşim în zona zvonisticii, care şoptea pe la colţuri că stâlpul ar fi aparţinut RCS-RDS. Contactat de reporterii „Telegraf”, Lucian Magda, coordonator din cadrul RCS-RDS, declară amuzat: „Cu siguranță, acel stâlp nu este al nostru. Noi deținem un singur stâlp în tot orașul și acela este de lemn“. Şi aşa a murit şi zvonul.
Stâlpul nimănui şi spiritul civic
Deşi nu am reuşit să aflăm al cui este stâlpul buclucaş, a mai rămas de explicat de ce, totuşi, cu toate insistenţele presei şi cetăţenilor, autorităţile nu au intervenit concret, din timp, ignorând cu desăvârşire pericolul reprezentat de stâlp. Nu e mai simplu să prevenim decât să ne smulgem părul din cap după sau să încercăm să reparăm, cu scuze care nu interesează pe nimeni, o situaţie care ar fi putut deveni tragică? S-ar părea că nu. Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă stâlpul, purtător de cabluri TV, internet şi de telefonie, s-ar fi prăbuşit, trăgând după el, poate, şi alţi stâlpi, deoarece toţi par a face parte din acelaşi lot, adică vechi. Cât ar fi durat ca locuitorii din Tomis Nord să îşi recapete accesul la utilităţi? Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă stâlpul s-ar fi prăbuşit pe bulevard, împrăştiind bucăţi de beton pe carosabil, într-o zonă în care se circulă cu viteză. Şi aşa ajungem la autorităţile competente pe această zonă. Din nou, colegii de pe domeniu cer lămuriri oficiale. „Asupra acestui caz am fost sesizați luni noaptea. Bărbatul care a ancorat stâlpul a sunat la 112 și a fost direcționat către dispeceratul nostru. Operatorul de serviciu a preluat sesizarea și a anunțat Primăria Constanța. Autoritățile au fost sezizate și marți dimineață, când a fost primit un nou apel prin 112 care sesiza această situație“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea“, plt. Anca Chiriță. Cât despre Poliţie... „În urma unei sesizări primite la ora 23.30, un echipaj din cadrul Secției 2 de Poliție Constanța s-a deplasat pe bulevardul Aurel Vlaicu și s-au constatat cele reclamate. Polițiștii au luat legătura cu reprezentanții Enel, cei de la Poliția Locală, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ și reprezentanți ai Primăriei Constanța, competenți în astfel de cazuri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, ag. șef adj. Bogdan Păduraru.
Perfect, deci e bine de ştiut că dinamica sesizărilor funcţionează. Concret, însă, iniţiativa cetăţenească a domnului Codin s-a întâlnit cu o alta, a domnului Claudiu Ilie, directorul Luxten, şi veţi vedea cum anume s-a întâmplat asta.
După noaptea fatidică pentru somnul autorităţilor, vine ziua de 30, a cărei dimineaţă, după cum vă povesteam, dă deşteptarea pe bulevardul Aurel Vlaicu, unde personajele principale ale istorisirii noastre - maşina de tractare şi stâlpul - nu se mişcaseră din loc. Spre prânz, însă, locul se animă: Primăria, Luxten şi RATC şi-au unit forţele în cadrul unei intervenţii ce elimină din scenă stâlpul nimănui. „Am zis să facem ceva, că ne râde lumea. Aşa cum v-am zis şi în noaptea de 29, am rezolvat. Ne-am întâlnit acolo cu cei de la Primărie, noi am desfăcut cablurile, i-am ajutat. Le-am dat şi un stâlp (poate fi văzut în fotografiile ce ilustrează acest material, precum şi în galeria foto) care urmează să îl înlocuiască pe cel vechi”, a declarat, pentru „Telegraf”, directorul Luxten, Claudiu Ilie.
Concluzie
Aşadar, nu am aflat al cui e stâlpul, dar am aflat că există în Constanţa cetăţeni cu suflet mare, corecţi şi altruişti, care, cu riscul de a fi dezamăgiţi de reacţiile întârziate ale autorităţilor, îşi fac datoria de a-i ajuta pe ceilalţi fără a aştepta nimic în schimb. Credem că aceasta ar trebui să fie învăţătura acestui articol şi exemplul de urmat. Aşadar, mulţumim constănţenilor care sunt CETĂŢENI ADEVĂRAŢI şi ne-am bucura să le mediatizăm gesturile, ca modele de convieţuire şi respect urban reciproc!