Povestea tragediei de la Notre Dame. Focul a distrus 850 de ani de istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liderii lumii, aproape de Franţa

Povestea tragediei de la Notre Dame. Focul a distrus 850 de ani de istorie

Externe 16 Aprilie 2019 / 17:33 915 accesări

O tragedie cumplită a întristat întreaga lume. Este vorba despre Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, care a fost cuprinsă de flăcări, la 15 aprilie 2019, ora 18.50 (19.50, ora României). Deocamdată nu se ştie cu siguranţă de la ce anume a pornit incendiul, fiind luată în considerare o sursă nesigură a sistemului de încălzire.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic şi este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului. Flăcările au năvălit prin acoperişul catedralei, celebru monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei, şi au cuprins rapid turla octogonală în formă de săgeată, care s-a prăbuşit, urmată de întregul acoperiş.

Structura arhitecturală a Catedralei Notre-Dame din Paris, formată din grinzile din lemn vechi de sute de ani, exteriorul din piatră, dar şi stilul gotic al construcţiei, a influenţat puternic operaţiunea de stingere a incendiului izbucnit luni seara, potrivit experţilor, transmite CNN. Turla şi mare parte din acoperişul catedralei au fost distruse, dar cele două turnuri dreptunghiulare, puncte de referinţă pentru construcţie, şi edificiul principal au fost salvate de pompieri. Ministrul de Interne francez, Laurent Nunez, a făcut publice imaginile din timpul operaţiunii de amploare. Autorităţile au trimis 400 de pompieri la faţa locului, au folosit apă din râul Sena şi au survolat zona cu drone pentru a vedea exact gradul de distrugere al clădirii.

Experţii spun că cea mai mare problemă a fost accesul la grinzile din lemn care formau cadrul acoperişului, relateazăCNN, potrivit mediafax.ro. „A fost destul de clar în primele 20 de minute că acest incendiu va fi extrem de dificil”, spune Gregg Favre, fost pompier la departamentul St.Louis din Statele Unite. „Pompierii au fost în dezavantaj de la bun început”, adaugă Favre. Odată ce grinzile au început să ardă, exteriorul din piatră, care reţine căldura şi fumul, a făcut ca operaţiunea să fie foarte grea pentru pompierii din afara clădirii, care încercau să intre în catedrală. Totodată, înălţimea Catedralei Notre-Dame a prezentat o provocare pentru autorităţi, aceasta oferind oxigen pentru flăcări şi îngreunând eforturile pompierilor.

Sugestia lui Trump, nerealistă!

Opţiunile aeriene, ca cea sugerată de preşedintele american Donald Trump, au fost considerate nerealiste. „Poate ar putea să arunce cu cisterne cu apă. Trebuie să acţioneze rapid”, a scris Trump pe Twitter. Totuşi, potrivit unui expert, niciun pilot nu ar fi putut să arunce apa „direct deasupra incendiului”. Totodată, în acest caz, nu ar fi putut fi folosite elicoptere. „Una dintre probleme, este efectul de şemineu, care duce la curenţii termali ascendenţi. Nimeni nu poate pilota un elicopter direct în aerul fierbinte”, adaugă expertul. Agenţia Securităţii Civile (Securite Civile) a declarat printr-un comunicat că sugestia preşedintelui Trump ar putea să „slăbească structura Catedralei şi să rezulte în distrugerea completă a monumentului, dar şi a clădirilor din apropiere”.

În ciuda provocărilor, cei 400 de pompieri au reuşit să salveze o porţiune semnificativă a Catedralei Notre-Dame din Paris. Thomas Von Essen, fost comandant al pompierilor din New York, care a lucrat în timpul operaţiunilor de salvare din 11 septembrie 2001, susţine că fotografiile din interiorul clădirii sunt promiţătoare. „Daunele nu sunt copleşitoare. Se pare că au reuşit să stingă incendiul la momentul potrivit”, declară Von Essen. „Faptul că au reuşit să controleze flăcările şi să salveze o porţiune semnificativă din structură, inclusiv cele două turnuri, reprezintă un efort imens”, adaugă Favre.

Putin: Incendiul de la Notre Dame, o "durere în inima ruşilor"

Incendiul care a distrus parţial în noaptea de luni spre marţi Catedrala Notre-Dame din Paris a provocat "durere în inima ruşilor", a declarat marţi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, propunând trimiterea "celor mai buni specialişti ruşi" pentru a ajuta la reconstrucţie, informează AFP. "Notre-Dame este un simbol istoric al Franţei, o comoară inestimabilă a culturii europene şi mondiale şi unul dintre cele mai importante locuri-cult ale creştinismului. Tragedia care a avut loc în această noapte la Paris este o durere în inima ruşilor", a afirmat preşedintele rus într-un mesaj de susţinere adresat omologului său francez Emmanuel Macron şi "întregului popor francez", citat într-un comunicat al Kremlinului. Vladimir Putin şi-a exprimat "speranţa că această mare catedrală va putea fi restaurată" şi a propus trimiterea în Franţa "a celor mai buni specialişti ruşi, care au o bogată experienţă în restaurarea de monumente ale Patrimoniului Mondial, inclusiv de opere ale arhitecturii medievale", se mai spune în comunicat.

"Irakienii cunosc exact această durere”

Irakul, al cărui patrimoniu multimilenar a fost parţial distrus de războaie şi de jihadişti, şi-a exprimat marţi solidaritatea cu Parisul după incendiul de la catedrala Notre-Dame, transmite AFP. "Irakienii cunosc exact această durere, această senzaţie de pierdere care afectează poporul francez, fiindcă am văzut recent distrugerea unei părţi a patrimoniului nostru cultural naţional", a scris pe Twitter preşedintele irakian Barham Saleh.

Un celebru blogger irakian face în aceeaşi reţea socială o paralelă între oraşul său, ajuns la un moment dat "capitala" Statului Islamic, şi metropola franceză: "Când văd cum arde #NotreDame, îmi amintesc de Mosul. E ca şi cum Mosul ar arde din nou", a scris el. Cunoscut ca Mosul Eye, cel care a descris timp de trei ani pe Internet ororile vieţii sub regimul jihadist consideră că "pierderea Notre-Dame va fi o rană imensă pentru omenire". Moscheea Al-Nouri, supranumită în arabă Al-Hadba (Cocoşata) din cauza minaretului înclinat, o emblemă a oraşului irakian, a fost distrusă în cursul luptelor cu jihadiştii. Statul Islamic a practicat din 2014 până în 2017 o "purificare culturală" care a constat în distrugerea unor vestigii antice şi a unor simboluri religioase din Irak, după ce ţara fusese deja jefuită şi devastată în urma invaziei conduse de SUA în 2003.

Regina Elisabeta, „profund întristată”

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este "profund întristată" de incendiul care a afectat luni seara catedrala Notre-Dame din Paris, mesaj transmis într-o scrisoare adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează marţi AFP. "Prinţul consort Philip şi cu mine am fost profund întristaţi să vedem imaginile cu incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame", a scris regina, care este de asemenea şeful Bisericii Anglicane. "Gândurile şi rugăciunile mele sunt pentru credincioşii catedralei şi pentru întreaga Franţă în această perioadă dificilă", se arată în scrisoarea difuzată de serviciul de presă al reginei Elisabeta a II-a.

Donaţii consistente pentru reparaţii

Marile familii bogate ale Franţei se întrec în donaţii pentru reparaţii. Francois-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering care deţine brandul Gucci, şi tatăl său, Francois Pinault, vor dona 100 de milioane de euro din compania Artemis, potrivit unui anunţ lansat astăzi de familie.

Rivalii lor, familia Arnault, au ieşit doar la câteva minute distanţă şi au anunţat că vor da 200 de milioane de euro şi vor pune la dispoziţie expertiza şi resursele arhitecturale şi de design pe care le au prin intermediul grupului de lux LVMH, care cuprinde branduri precum Louis Vuitton şi Moet.

Un cont care a fost deschis pentru toată lumea a strâns, până în acest moment, aproape 7.000 de euro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că va reconstrui catedrala Notre-Dame din centrul Parisului după ce incendiul a mistuit monumentul vechi de 850 de ani.



12