„Poveşti de ieri, poveşti de azi!”, lansate la Palatul Copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Poveşti de ieri, poveşti de azi!”, lansate la Palatul Copiilor

Cultură 12 Septembrie 2009 / 00:00 814 accesări

La Palatul Copiilor s-a lansat, ieri, culegerea „Poveşti de ieri, poveşti de azi!”, coordonată de Crina Liliana Mareş, bibliotecar la Şcoala cu clasele I-VIII „Dan Barbilian”. Lucrarea, apărută sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) şi a şcolii constănţene „Dan Barbilan”, reuneşte 77 de creaţii ale elevilor din municipiul şi judeţul Constanţa, realizate în cadrul unui proiect naţional coordonat de către bibliotecara Crina Liliana Mareş şi aprobat de MECI, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

„În mulţimea de titluri care inundă piaţa cărţilor, ’Poveşti de ieri, poveşti de azi’ este o carte aparte, fiind scrisă de copii pentru copii”, specifică profesoara de limba română de la Şcoala „Dan Barbilian”, Maria Enache, în materialul care deschide culegerea de povestiri, intitulat „Invitaţie la lectură”. În paginile culegerii de povestiri, scrise în limba română, dar şi în engleză, franceză sau germană, se regăsec creaţii ale elevilor de la şcolile cu clasele I-VIII „Dan Barbilian”, „Ciprian Porumbescu”, „Gheorghe Ţiţeica”, „Mihail Koiciu” şi „Nicolae Iorga” din Constanţa, Şcoala Specială 2, şcolile cu clasele I-VIII „Grigore Moisil” şi „Ferdinand” din Năvodari, şcolile nr. 5 şi „I.L. Caragiale” din Medgidia. Acestora li se adaugă şi Liceul Teoretic Murfatlar şi Liceul „Lucian Blaga” din Constanţa.

Proiectul „Poveşti de ieri, poveşti de azi!” a debutat anul trecut, în luna octombrie. Iniţial, copiilor li s-a dat o bibliografie consistentă şi atractivă, pornind de la poveştile biblice, mitice şi populare şi ajungînd pînă la cele culte, fantastice şi SF. Talentaţii elevi au intrat, apoi, în „laboratoarele de creaţie” - în biblioteci -, lucrînd în echipă sau individual, iar creaţiile lor au fost jurizate de o comisie de specialitate. „Deşi se spune că, astăzi, copiii nu mai citesc, eu, ca bibliotecar care mă implic în viaţa şcolii, vă pot spune că ei citesc, dar citesc ceea ce le place. Trebuie schimbată bibliografia şcolară, pentru că nu ea mai este în ton cu simţămintele lor, cu ceea ce trăiesc ei. Trebuie modernizată, pentru că aşa cum librăriile sînt pline de copii, vor fi şi bibliotecile pline de copii”, a specificat coordonatoarea proiectului naţional „Poveşti de ieri, poveşti de azi!”, Crina Liliana Mareş

Volumul a fost foarte bine primit şi de către bibliotecarii care au participat la cea de-a XX-a Conferinţă a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa. Pe coperţile culegerii de poveşti sînt redate picturile cu care elevii constănţeni s-au prezentat, în această primăvară, la Festivalul Internaţional al Creativităţii în Şcoli de la Sanremo, Italia. Proiectul va continua şi anul viitor, cu lirică sau cu dramaturgie.



12