UN... NĂTĂFLEŢ! Puţini ştiu că regizorul Sergiu Nicolaescu aspira să devină ofiţer de marină! Şi mai puţini ştiu că, timp de câteva luni, el a fost coleg cu preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Constanţa, contraamiral de flotilă Corneliu Enăchescu. Dezvăluirea îi aparţine contraamiralului de flotilă, care, după moartea cunoscutului regizor, îşi aminteşte cum era colegul Nicolaescu. Mărturiseşte, spune el, fără să exagereze, că era un... nătăfleţ! Enăchescu povesteşte că, în septembrie 1947, regizorul s-a numărat printre tinerii care au dat examen la Sibiu pentru a intra în şcolile militare din toată ţara, printre care şi la Constanţa. „Noi toţi eram născuţi în 1927 şi aveam 20 de ani, în schimb Nicolaescu era născut în 1930. Avea doar 17 ani”, povesteşte Enăchescu, care îşi aminteşte că, mai întâi, toţi elevii admişi au făcut instrucţie, la Sibiu, în şcolile militare de ofiţeri. Când cei 29 de elevi s-au reîntors la Constanţa, au descoperit că nu aveau cazarmă pentru că trupele sovietice ocupaseră tot. „Bricul Mircea a fost pentru noi şi şcoală navală, şi sală de mese, şi dormitor”, îşi aduce aminte preşedintele CARP.
CU SALTELUŢĂ ŞI PLĂPUMIOARĂ, PE BRICUL MIRCEA Despre Nicolaescu mai spune că era un copil cocoloşit. „El a venit la Constanţa însoţit de mama sa. Ea i-a adus pernă, salteluţă şi plăpumioară, deşi nu avea nevoie, pentru că în Bricul Mircea se dormea în hamace”, îşi aminteşte contraamiralul de flotilă. Regizorul nu a stat în şcoala militară decât şapte luni, pentru că, în aprilie 1948, a fost retras deoarece tatăl său fusese arestat. Se spunea că dacă ai rude arestate nu mai ai perspective de a deveni ofiţer. Elevul Sergiu Nicolaescu fusese considerat un copil cu relaţii pentru că era nepotul generalului Nicolae Cambrea, comandantul Diviziei „Tudor Vladimirescu”. Mai mult decât atât, soţia lui Cambrea era fiica ministrului Apărării, generalul Vasile Răşcanu. Contraamiralul nu şi-ar fi închipuit niciodată că Nicolaescu avea să devină regizor. „Era un băiat liniştit şi cuminţel. Nu părea să aibă veleităţi de actor. Câţiva ani mai târziu am citit în ziare că este regizor şi m-a surprins. „Cum?! Nătăfleaţă ăla a devenit regizor! Avea în el talentul ăsta?”, îşi încheie Enăchescu amintirile despre Sergiu Nicolaescu.
CONTROVERSE Moartea regizorului a stârnit numeroase controverse. La Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti sunt înregistrate deja două dosare, unul pentru oprirea procedurii de incinerare a lui Nicolaescu şi altul pentru stabilirea paternităţii, în urma unei cereri trimise pe e-mail, în 4 ianuarie, din Germania, de un bărbat care pretinde că este fiul nelegitim al regizorului. Din informaţiile vehiculate, CNP-ul din cererea trimisă instanţei Judecătoriei Sectorului 1 aparţine fostului jurnalist sportiv Vasile Rotaru. În astfel de situaţii, instanţa trebuie să sesizeze autorităţile competente, Parchetul sau Poliţia.