„Poveşti marinăreşti” despre istoria Marinei Militare Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Poveşti marinăreşti” despre istoria Marinei Militare Române

Cultură 08 Decembrie 2010 / 00:00 726 accesări

Distinşi oameni de cultură şi ofiţeri de marină au fost invitaţi, ieri după-amiază, la Muzeul Marinei Române, să depene şi să asculte într-un cadru familial „poveşti marinăreşti”, la 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Evenimentul, conceput sub forma unui „taifas” între prieteni, a fost prilejuit de lansarea albumului „Marina Militară Română. 1860-1960”, realizat de preşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” (AFT) şi vicepreşedinte al Carto-Clubului Român Dobrogea, Gabriel Octavian Nicolae şi comandorul dr. Marian Moşneagu. De altfel, acesta din urmă, responsabil cu partea istorică a volumului, a fost şi moderatorul întâlnirii, asumându-şi rolul de gazdă, în calitate de fost director al instituţiei muzeale.

Printre cei invitaţi să vorbească despre tomul care îmbină în mod perfect imaginile de epocă din ilustratele poştale ale lui Gabriel Nicolae cu partea ştiinţifică - prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, comandantul Comandamentului Flotei, comandor Alexandru Mîrşu, preşedintele Clubului Amiralilor, viceamiralul (r) Constantin Iordache - s-a aflat şi viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Reprezentantul autorităţii locale nu a făcut aprecieri critice la adresa volumului, manifestându-şi, însă, admiraţia pentru oamenii de cultură de la malul mării. „Aş dori ca atunci când dau o carte de vizită - care reprezintă poziţia pe care temporar o ocup, cea de viceprimar - în spatele său să fie aceste exemple de cultură, istorie şi normalitate: albume ca cele de astăzi, ca cele ale doamnei Doina Păuleanu, vederi ca ale domnului Gabi Nicolae, cărţi precum cele ale domnului profesor Valentin Ciorbea. Vom şti cu adevărat cine suntem abia în momentul în care vom preţui toate aceste lucruri”, a spus viceprimarul Decebal Făgădău. „Îmi sfârâiau degetele mai devreme să iscodesc paginile, dar o să le savurez acasă, alături de celelalte cărţi care îmi fac plăcere nu să le posed, ci să le desluşesc. Mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi constănţeni să fie alături de dumneavoastră, nu doar printr-o lansare, ci printr-un spirit, un spirit al constănţenilor”, a adăugat Decebal Făgădău, care le-a urat autorilor să reediteze volumul.

Dincolo de taifas şi de poveştile marinăreşti există suficientă substanţă şi un mesaj specific în acest album: cel al continuităţii şi al perpetuării unei tradiţii care a fost asimilată, agonisită de-a lungul unor ani”, a apreciat comandorul dr. Marian Moşneagu.



12