Proiectul „Aspectele identitare şi conservarea tradiţiilor de peste an la comunităţile etnice dobrogene. Interferenţe culturale la aromâni, tătari, bulgari, ruşi-lipoveni, germani şi ceangăi” se apropie de final. Rezultatele acestuia vor putea fi observate sâmbătă, atât la Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional, cât şi la Muzeul Marinei Române, pentru a scoate în evidenţă bogăţia culturală a spaţiului dobrogean
SALVARE DE LA UITARE Manifestările vor începe de la ora 11.00, la Muzeul Militar constănţean, unde va avea loc vernisajul expoziţiei ce va pune în evidenţă rezultatele atelierelor creative realizate cu grupurile etnice implicate în proiect. De la ora 12.30, acţiunile se vor muta la Muzeul Marinei Române, unde reprezentanţi ai celor şase comunităţi implicate în proiect vor oferi un spectacol interetnic cu povestiri, cântec şi joc. Cu acest prilej, se va lansa „Ghidul călătoriilor interetnice”, o culegere de povestiri despre oameni şi întâmplări din memoria fiecărei comunităţi, culese şi redactate de către tinerii etnici.
În proiectul „Aspectele identitare şi conservarea tradiţiilor de peste an la comunităţile etnice dobrogene. Interferenţe culturale la aromâni, tătari, bulgari, ruşi-lipoveni, germani şi ceangăi”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, sunt implicaţi 30 de tineri din localităţile constănţene Mihail Kogălniceanu, Oituz şi Cobadin şi din cele tulcene Ceamurlia de Jos, Lunca şi Jurilovca. Pe durata proiectului, care a debutat în luna mai, ei s-au transformat în cercetători şi au cules poveşti depănate de bătrânii satului, reconstituind totodată unele ritualuri specifice zonei de provenienţă. Rezultatul muncii lor se va vedea în volumul colectiv „Ghidul călătoriilor interetnice”.