„Poveştile Mamaiei - Staţiunea Mamaia - 111 ani“. Istorie şi legendă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„La aniversară“

„Poveştile Mamaiei - Staţiunea Mamaia - 111 ani“. Istorie şi legendă

Cultură 27 Iulie 2016 / 18:31 5180 accesări

Autoarea cărţii „Poveştile Mamaiei - Staţiunea Mamaia - 111 ani”, Maria Cica

Autoarea cărţii „Poveştile Mamaiei - Staţiunea Mamaia - 111 ani”, Maria Cica

Un volum inedit va fi lansat vineri, 29 iulie, la ora 19.30, la Hotel Condor, în staţiunea Mamaia. Se numeşte "Poveştile Mamaiei - Staţiunea Mamaia - 111 ani" şi este una dintre acele cărţi de suflet gândite, adunate şi îngrijite cu drag de autoare, Maria Cica. „Este o monografie a stațiunii Mamaia, ediție aniversară, pe care am conceput-o pentru a vă delecta cu informații interesante, picante și în premieră despre stațiunea Mamaia. Și cu multe, foarte multe poze frumoase. Cartea a fost editată de Asociația Aromânii”, potrivit autoarei, Maria Cica, care în trecut a activat timp de 10 ani în redacţia Telegraf.

O scurtă privire înapoi, în istorie, ne arată că aniversarea staţiunii Mamaia poate fi supusă mai multor tipuri de interpretări. „Terenul pentru construcţia Băilor a fost dat în 1905. Tot în acest an au fost începute şi lucrările. Inaugurarea a avut loc însă în 1906, pe 13 august”, ne-a declarat directorul Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman. Aşa că cei 111 ani „la aniversară” de la „hotărârea nu numai surprinzătoare, dar şi greu de motivat: mutarea plajelor pe o fâşie de nisip lungă şi îngustă, situată la circa 10 km de oraş, între mare şi Siutghiol” a fostului primar Ion Bănescu (1851 - 1909) vor fi celebraţi vineri, 29 iulie 2016, de la ora 19.30, la Hotel Condor. Aici se „organizează o tombolă la care se pot înscrie gratuit toţi participanţii la eveniment. Se vor acorda şase premii constând, printre altele, dintr-o carte şi o sticlă de vin foarte bun, ingrediente sigure pentru o seară de excepție la mare. Prezentarea cărţii va fi făcută de Bogdan Papacostea (Susţinător al culturii tomitane, iniţiator al mai multor proiecte artistice, preot şi realizator TV - „Ziua şi cartea” -n.r.). Vă aşteptăm cu drag”, a scris autoarea pe pagina ei de Facebook.

„Autoarea monografiei, care nu este la prima ei carte, a adunat laolaltă poveştile şi realităţile staţiunii Mamaia, devenită în timp un reper al turismului românesc. A rezultat un volum care se citeşte cu interes şi plăcere oricând: vara, pentru a-i cunoaşte istoria - iar numele unor personalităţi proeminente sunt legate de acest spaţiu cu atribute de genius loci (să o amintim în acest sens doar pe Regina Maria, care construieşte aici un castel, se lansează în cavalcade pasionale la marginea mării etc.) -, iar în celelalte anotimpuri, pentru a evoca, nostalgic, amintiri legate de vacanţă, de soare şi de nesfârşitele întinderi acvatice”, arată criticul şi istoricul de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Spicuim din cuprins: Mamaia în legendă; La început a fost Constanţa; Mihai Eminescu a făcut băi de mare la Constanța; „Plaisir-iștii”, primii turiști ai Constanței la băi de mare; Marinarii perturbau baia doamnelor; Constanța, Tataia, Duduia și Portul Tomis; Constanța orientală, în miresme de cafea; 1905, nașterea stațiunii Mamaia; 1906, inaugurarea oficială a stațiunii Mamaia; Pe insula lui Ovidiu, Ovidiu nu a fost niciodată etc.

„De 111 ani oamenii vin pe această dună de nisip ce desparte, la capătul Constanţei, lacul Siutghiol de Marea Neagră. Ei vin şi pleacă, uneori, dintr-o epocă în alta. Mamaia rămâne surprinzătoare, îndrăzneaţă, flamboaiantă şi misterioasă, cu o neîncetată dorinţă de a cuceri. Din când în când, este tăcută şi rece, asemenea mării. Îşi strânge mereu poveştile şi le suprapune pe rafturile timpului. În acest volum veţi găsi câteva dintre ele. Preţ de o cafea la o terasă, Mamaia vă va ţine companie cu poveştile ei, oferindu-vă, generoasă, un loc în istorie şi în legendă”, îşi descrie cartea, cu sensibilitate, Maria Cica.

Vă lăsăm să descoperiţi în continuare alte şi alte poveşti cu aromă de cafea, sare şi mare. Cartea poate fi procurată în Constanța, de la Asociatia Aromânii, la tel: 0766.407871, sau în stațiunea Mamaia, de la recepțiile hotelurilor Condor, Parc, Sulina și pensiunea Alfa din Mamaia Nord.



12