Poziţie moderată a premierului Netanyahu în privinţa palestinienilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poziţie moderată a premierului Netanyahu în privinţa palestinienilor

Externe 16 Iunie 2009 / 00:00 437 accesări

Premierul israelian s-a declarat dispus, duminică seară, să accepte înfiinţarea unui stat palestinian demilitarizat şi care recunoaşte Israelul ca stat al poporului evreu. „Dacă primim aceste garanţii privind demilitarizarea şi dacă palestinienii recunosc Israelul ca stat al poporului evreu, atunci vom ajunge la o soluţie bazată pe un stat palestinain demilitarizat alături de Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu, în primul său discurs de politică externă de la alegerile din februarie, pronunţat la Universitatea Bar Ilan, din apropiere de Tel Aviv. „Fiecare cu drapelul său, fiecare cu imnul său. Teritoriul alocat palestinienilor va fi fără armată, fără control al spaţiului aerian, fără intrare de arme, fără posibilitatea de a încheia alianţe cu Iranul sau cu mişcarea Hezbollah”, a adăugat acesta. Totodată, acesta a exclus suspendarea colonizării în teritoriile palestiniene ocupate, aşa cum cere comunitatea internaţională, în special SUA, şi le-a solicitat palestinienilor să reia imediat negocierile, fără condiţii prealabile.

A fost pentru prima dată cînd Benjamin Netanyahu acceptă să evoce perspectiva unui stat palestinian, aşa cum cere preşedintele american, Barack Obama. Acesta a presat statul evreu în cadrul discursului său de reconciliere cu lumea musulmană, pronunţat la 4 iunie la Cairo, să accepte principiul privind „două state pentru două popoare” şi a cerut o suspendare totală a construcţiei în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc peste 280.000 de israelieni. De asemenea, premierul israelian a exclus o revenire a refugiaţilor palestinieni în Israel, afirmînd că problema lor trebuie rezolvată în afara frontierelor Israelului.

Prim-ministrul israelian a justificat, luni, condiţiile pe care le-a pus faţă de crearea unui stat palestinian, explicînd că israelienii au dreptul să pretindă de la acest stat să fie demilitarizat. „În acelaşi fel în care ei aşteaptă din partea noastră să recunoaştem un stat palestinian, ei trebuie să recunoască un stat evreu. Şi evident un stat palestinian nu poate să ameninţe un stat evreu, de aceea afirm că el ar trebui să fie demilitarizat”, a explicat acesta postului american de televiziune NBC News. „Am fost ţinta a 7.000 de rachete, de cînd ne-am retras din Gaza. Nu putem să ne permitem să avem rachete împotriva oraşului Tel Aviv, care ar face viaţa insuportabilă”, a subliniat şeful Guvernului israelian.

În timp ce preşedintele Obama şi UE au salutat poziţia lui Benjamin Netanyahu, calificînd-o drept „un important pas înainte”, Egiptul şi Siria l-au acuzat că încearcă să impiedice eforturile de pace. Discursul lui Benjamin Netanyahu a fost însă salutat de o serie de politicieni conservatori din Israel, printre care Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării şi liderul Partidului Muncii. Premierul israelian este pe cale de a testa iniţiativele de pace pentru Orientul Mijlociu propuse de preşedintele american Barack Obama, printr-un răspuns parţial la cererile sale. Supus unor puternice presiuni internaţionale, Benjamin Netanyahu a acceptat principiul unui stat palestinian, punînd condiţii pe care se aştepta să fie respinse imediat de palestinieni. Acesta încearcă să găsească un echilibru între proprunerile venite din partea UE şi de la Washington. De la vizita premierului la Washington, partea israeliană încearcă să pună la încercare determinarea administraţiei Obama în ceea ce priveşte colonizarea şi crearea unui stat palestinian. Dacă administraţia Obama îşi menţine ferm poziţiile, riscă să intre în conflict cu Israelul, fără să fi obţinut foarte multe în ceea ce priveşte relansarea negocierilor israeliano-palestiniene.

Taguri articol


12