Prăbuşirea burselor europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Altă criză?

Prăbuşirea burselor europene

Externe 13 Iulie 2011 / 00:00 597 accesări

Bursele europene s-au prăbuşit, ieri, pe fondul îngrijorărilor privind posibilitatea extinderii în Italia şi Spania a crizei datoriilor din Zona Euro. Cel mai important indice bursier din Italia a pierdut 3,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare, în timp indicele principal al Bursei din Spania a coborât cu 2,7%. Indicele german DAX a pierdut 1,6% iar indicele britanic FTSE 100 a înregistrat un regres de 1%. Totodată, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a închis în scădere cu 1,4%. Miniştrii de Finanţe din Zona Euro au declarat luni că sunt gata să adopte noi măsuri pentru a stopa extinderea crizei datoriilor. Moneda unică europeană a coborât, ieri, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni în raport cu dolarul, la valoarea de 1,3958 dolari pentru un euro. Principala îngrijorare este că Italia şi Spania ar putea urma exemplul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, de a cere ajutorul financiar al UE şi al FMI. Potrivit miniştrilor de Finanţe din Zona Euro, eforturile de a îmbunătăţi capacitatea sistemică de rezistenţă la contagiune a Zonei Euro ar include şi consolidarea flexibilităţii şi extinderea sferei de aplicare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară.

• Berlusconi vrea să calmeze spiritele • Premierul Italiei a încercat ieri să calmeze temerile că Italia ar putea fi absorbită într-o criză financiară veritabilă, iar opoziţia s-a angajat să permită aprobarea în Parlament a unor măsuri dure de reducere a datoriilor. Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din Zona Euro, pentru a pregăti spre aprobare un pachet de măsuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui să fie aprobat de Parlament, în câteva zile. Italia are în circulaţie obligaţiuni guvernamentale de 1.600 de miliarde de euro iar orice majorare a costurilor împrumuturilor poate afecta grav eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB. Spreadul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani faţă de cele germane a crescut la nivelul record de 3,5 puncte procentuale. Cotaţile acţiunilor bancare au scăzut puternic dar şi-au revenit în urma ştirilor că Tremonti revine în Italia. Italia, a treia mare economie din Zona Euro, a evitat, până acum, problemele cu care se confruntă Grecia, Portugalia şi Irlanda dar a devenit o ţintă din cauza temerilor privind sustenabilitatea datoriilor. Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit să echilibreze bugetul până în 2014, include măsuri ca reducerea finanţării autorităţilor locale şi a serviciilor medicale sau creşterea vârstei de pensionare.

LEUL S-A DEPRECIAT PUTERNIC, IERI, PE PIAŢA INTERBANCARĂ. ”Cursul poate ajunge la 4,4 - 4,5 lei pentru un euro, dacă liderii europeni nu reuşesc să găsească o soluţie rapidă a problemelor cu care se confruntă Grecia şi dacă nu vin înaintea pieţei cu o variantă credibilă”, a declarat economistul şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. Banca Naţională a României (BNR) a afişat marţi un curs de referinţă de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, cu 1,34% mai mare faţă de şedinţa precedentă, în vreme ce dolarul american a câştigat teren în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,0794 lei/dolar.



12