Praful saharian portocaliu este periculos. Vezi avertizările medicilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Praful saharian portocaliu este periculos. Vezi avertizările medicilor

Sănătate 23 Martie 2018 / 13:24 2827 accesări

Zăpada încărcată cu nisip saharian este periculoasă pentru anumite categorii de oameni. Semnalul de alarmă este tras de medici, care avertizează că cele mai expuse sunt persoanele cu afecțiuni respiratorii.

Medicii spun că nisipul din zăpadă care este inhalat poate provoca și agrava afecțiuni și alergii.

”Zăpada încărcată cu nisip saharian este periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii, poate declanșa acutizări ale unor afecțiuni respiratorii. Poate provoca sau agrava astmul bronșic. În plus, poate fi factor declanșator pentru forme de alergii. Particulele fine de nisip inhalate sunt periculoase, în special, pentru persoanele cu afecțiuni existente”, a declarat medicul Valentin Boldea.

Medicii au o serie de sfaturi pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii care trebuie să iasă din casă.

”Ca să să ferească de probleme, oamenii trebuie să respecte normele de igienă, să se spele des pe mâini cu apă și săpun, iar bolnavii ar trebui să poarte măști pentru a nu inhala praful saharian. Este recomandat să evite deplasările pe stradă, mai ales în timpul ninsorii. Precipitații cu praf saharian am mai avut la Galați în urmă cu câțiva ani, într-o vară. Atunci au fost probleme din cauza fructelor și legumelor pe care s-a așezat praful. Fructele au contribuit la răspândirea prafului, am avut atunci și afecțiuni digestive”, a spus medicul Valentin Boldea.

Agenția de Protecția Mediului a prelevat probe din mai multe zone din orașul Galați și va stabili dacă este vorba despre praful saharian invocat de meterologi.

Meteorlogii susțin că nuanța portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii și peste Marea Mediterana. Acesta a râspândit la mari distanțe praful saharian curenții aducându-l în special deasupra Turciei și în zona de nord vest a Mării Negre. Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munții Alpi, vestul și centrul continentului european fiind în calea curenților de aer care vin din Africa.

Taguri articol


12