Prăpăd: localităţi inundate, mii de gospodării evacuate, pagube imense

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un bătrân a murit, o fetiţă este dată dispărută

Prăpăd: localităţi inundate, mii de gospodării evacuate, pagube imense

Social 11 Decembrie 2014 / 00:00 593 accesări

Ploile abundente din ultimele ore au făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară. Localităţi din judeţele Vâlcea, Argeş şi Prahova sunt aproape sub ape.

VÂLCEA ŞI ARGEŞ Judeţul Vâlcea se află sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru afluenţii râului Olt, până joi, la ora 14.00. Şi în judeţul Argeş, gospodării din trei localităţi au fost inundate, fiind nevoie de intervenţia militarilor ISU pentru evacuarea apei. Astfel, conform purtătorului de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, în ultimele au fost inundate câteva gospodării din localităţile Costeşti, Hârseşti şi Vedea. În noaptea de marţi spre miercuri, un bătrân din comuna Ungheni, satul Humele, a fost găsit mort într-o zonă de vale, unde se acumulase apă cu o adâncime de aproximativ 30 de centimetri. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Argeş, anterior, bătrânul, cunoscut cu afecţiuni psihice, plecase în repetate rânduri de acasă, iar în noaptea de marţi spre miercuri el şi-a părăsit din nou locuinţa, fiind găsit la aproximativ 700 - 800 de metri de curtea sa, în apropierea unui drum comunal, într-o zonă în care se acumulase apă. Urmează ca legiştii să stabilească în urma necropsiei cauzele decesului bătrânului. Şi în judeţul Prahova, în ultimele ore pompierii au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor în dispensarul veterinar din comuna Bărcăneşti, satul Tătărani, precum şi dintr-o gospodărie în municipiul Ploieşti, o gospodărie şi un beci în comuna Valea Călugărească şi pentru evacuarea apei acumulate pe partea carosabilă a Drumului Naţional 1 B, în localitatea Valea Călugărească.

GIURGIU Inundaţiile continuă să provoace pagube în judeţul Giurgiu. Apele revărsate ale râurilor Neajlov şi Dâmbovnic fac în continuare prăpăd, afectând 12 localităţi. În ultimele ore, autorităţile au evacuat preventiv două persoane şi 70 de animale dintr-o gospodărie din comuna Vânătorii Mici, oamenii şi animalele fiind duşi în spaţii puse la dispoziţie de primărie şi aflate în zone care au nu au fost afectate de inundaţii.

Tot la Vânătorii Mici, pentru a proteja o şcoală şi şase locuinţe, autorităţile au început miercuri dimineaţă să construiască un dig din saci de nisip. La operaţiune participă zeci de militari ISU, angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi membrii Comitetului local pentru situaţii de Urgenţă. Un număr de 10.000 de saci de nisip au fost pregătiţi pentru ridicarea digului care ar urma să protejeze şcoala şi cele şase case. În afară de comuna Vânătorii Mici, alte 11 comune din judeţul Giurgiu au fost afectate de inundaţiile produse de revărsarea unor cursuri de apă sau de ploile torenţiale. Este vorba despre localităţile Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Bulbucata, Crevedia Mare, Roata de Jos, Letca Nouă, Clejani, Bucşani, Comana şi Hotarele.

Cel mai recent bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Giurgiu arată că miercuri erau inundate 1.072 hectare de teren agricol, 1.010 hectare de păşune, 620 hectare de pădure, 170 de curţi şi grădini, trei podeţe, trei drumuri comunale şi un drum forestier.

TELEORMAN Sute de gospodării din județul Teleorman au fost inundate, în ultimele ore, în urma ploilor torenţiale, care au dus la revărsarea mai multor râuri, în localitatea Obârtu 36 de persoane fiind evacuate preventiv din calea apelor și duse la o grădiniță și o școală.

În ultimele ore, sute de gospodării au fost inundate în zeci de localități din judeţul Teleorman, iar autoritățile au decis evacuarea preventivă a 36 de persoane. Ieri dimineață, zeci de pompieri interveneau cu motopompe în șase comune, pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate. Astfel, echipajele ISU acționează în localitățile Trivalea Moșteni, Peretu, Scurtu Mare, Poroschia, Plosca și Dobrotești. Nu se știe numărul exact al gospodăriilor afectate de inundații în cele șase localități. Aproximativ 600 de gospodării, anexe gospodărești, dar și locuințe au fost inundate în localitățile Siliștea-Gumești, Orbeasca, Drăcșenei, Didești, Tătărăștii de Jos, Trivalea Moșteni, Sfințești Purani, Beuca, Frumoasa, Călinești, Plosca, Peretu, Poroschia,Smârdioasa, Dobrotești, Drăgănești Vlașca, Frăsinet, Scurtu Mare, Frumoasa și Măldăeni. Inundații s-au produs și în municipiul Alexandria, dar și în orașele Roșiorii de Vede și Videle.

Printre cele mai afectate localități se numără comuna Măldăeni, unde au fost inundate 40 de anexe gospodărești, 90 de curți și șase kilometri de drumuri comunale. În comuna Peretu, ploile torențiale și scurgerile de pe versanții dealurilor din apropiere au inundat 45 de curți, cinci poduri, 60 de podețe și aproximativ 400 de metri de drum comunal. În comuna Sfințești, apele revărsate ale râului Tinoasa au dus la inundarea a 18 anexe gospodărești și 18 curți, iar în comuna Purani au fost inundate 15 curți și două anexe gospodărești. De asemenea, în localitatea Beuca, revărsarea râului Burdea și scurgerile de pe versanții dealurilor au inundat 78 de gospodării, 44 de anexe gospodărești, DJ 612B pe o lungime de aproximativ 100 de metri și aproximativ1,2 kilometri de străzi comunale.

În comuna Orbeasca, cu satele aparținătoare Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos șiLăceni, din cauza precipitațiilor abundente și scurgerilor de pe versanți au fost afectate cinci locuințe, un pod, nouă podețe, cinci anexe gospodărești și mai multe drumuri comunale. Ieri, pentru a șasea zi consecutiv, pompierii au reluat căutările în zona comunei Poieni, unde o fetiță de trei ani și cinci luni a fost luată de ape, vineri, după ce căruța în care se afla împreună cu familia sa a fost răsturnată de o viitură venită pe râul Dâmbovnic, iar părinții au reușit să salveze doi din cei trei copii aflați cu ei în căruță. În județul Teleorman, pe râul Teleorman este valabilă o avertizare de cod roșu.

MEHEDINȚI Un număr de 13 gospodării au fost inundate în orașul Strehaia în noaptea de marți spre miercuri, a declarat primarul Sâmion Burcu. Potrivit sursei citate, această situație s-a datorat rețelelor de canalizare care nu au putut să preia volumul de apă provenit de la precipitațiile abundente produse în zonă. "Pompierii militari și voluntarii acționează pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate", a precizat Burcu. Edilul orașului Strehaia a mai arătat că și râul Hușnița va crea unele probleme în zonă din cauza nivelului apei situat între cota de atenție și cea de inundație, motiv pentru care sectorul care traversează partea de răsărit a orașului este în permanență monitorizat.

Taguri articol


12